Följ med på babygymnastik

babygymBabygymnastik är ganska nytt i Sverige men det är en trend som växer stort just nu. Vad innebär gymnastik för bebisar och vilken nytta kan min krabat ha av det? BarnTotal.se har följt med på ett pass på ett av Stockholms barngym.

Annons

Annons

bebisgymBabygymnastik är ganska nytt i Sverige men det är en trend som växer stort just nu. Vad innebär gymnastik för bebisar och vilken nytta kan min krabat ha av det? BarnTotal.se har följt med på ett pass på ett av Stockholms barngym.

Det är ett tjugotal föräldrar och deras barn som samlas i entrén till The Little Gym denna tisdagsförmiddag. Klockan är strax innan tio och det är snart dags för dagens gymnastikpass för barn mellan tio och 18 månader.

Anna Svensson, som är en av ägarna och tillika instruktör, välkomnar alla dagens deltagare personligen. Drygt hälften av dem är medlemmar som kommer regelbundet och resten är föräldrar som är här för första gången. Efter en kort informationsstund är det dags att gå in i den stora gymnastiklokalen som domineras av färgerna rött, gult, grönt och blått. Alla samlas i en stor cirkel på den röda mattan i mitten av lokalen. Det 45 minuter långa passet inleds med en hej-sång som står skriven på en tavla på väggen så att även nya föräldrar kan sjunga med. Sedan presenteras alla barn, ett i taget.

– Är man van vid att stå i centrum redan som så här liten så kommer det bli en naturlig del i livet. Till exempel när man sen ska ha föreläsningar i skolan. Efter ett par gånger här så säger de sitt namn, berättar Anna Svensson.

kullerbyttaNär man hör ordet bebis och gym i samma mening är det lätt att skapa sig en felaktig uppfattning om verksamheten. Den har inte mycket gemensamt med vad vi brukar förknippa med ett gym eller med gymnastiken i skolan – istället präglas den av lek, glädje, musik och gemenskap.

Image

Anna Svensson

– Dom börjar få ett behov av att träffa andra barn i den här åldern och de får självförtroende och självkänsla genom fysisk aktivitet när de lär känna sig själva och sin egen kropp och märker att de klarar av uppgifterna. Vi använder gymnastik, rytmik och musik som redskap. Men framför allt är det ju roligt, säger Anna Svensson leende.

ImageNär Anna knäpper på CD-spelaren får barnen göra enkla övningar till musik tillsammans med sin förälder. De ska gå, springa, klappa händerna och hoppa. Syftet är inte bara att öva motoriken men också att få barnen att lyssna på de instruktioner som ges.

 

 

 

 

Peter & Samuel

Peter Jakobsson och Samuel

– Trots att de är små och bångstyriga verkar barnen ändå hänga med och förstå, säger Peter Jakobsson som är här för första gången med sonen Samuel, 15 månader.

 

 

 

Little gymEfter en stund är det dags för gruppövningar. Enlig Anna varierar de från vecka till vecka. Just den här dagen använder man den så kallade fallskärmen och den används till några olika övningar idag. En av dem är när barnen samlas i mitten av mattan ovanpå fallskärmen, föräldrarna lyfter upp kanten tillsammans och långsamt snurrar barnen runt. Barnen reagerar med förvåning och trots att en och annan hellre vill krypa till mamma så verkar de flesta barnen tycka att det är roligt.

Amanda och Klas

Amanda Elmfäldt & Klas

– Han verkar tycka att det är kul. Han är ganska så fysisk så det känns som att han behöver aktiviteter. Vi har provat babysim tidigare och det var ingen hit, säger Amanda Elmfäldt som är här första gången med Klas, tio månader.

Gruppen domineras av mammor men tre pappor är här idag.

Enligt Anna Svensson brukar papporna komma när barnen är runt 15 månader, när det är dags för dem att vara föräldralediga. På frågan om det skiljer sig i hur mammor och pappor beter sig svarar hon utan att tveka:

– Pappor är oftast mer aktiva med barnen, rent fysiskt.

barngymnastikDe sista 20 minuterna är det fria övningar. Då får barnen leka med den utrustning som finns i lokalen. De kan bland annat krypa i tunnlar, gå balansgång, hänga i barr, klättra och göra kullerbyttor. Under tiden går Anna runt och hjälper barn och föräldrar. Det märks att barnen trivs och har kul. De skiner av glädje när de klarar en ny uppgift – och föräldrarna verkar bli lika glada. Det är förvånansvärt lugnt – inga barn som skriker, inga barn som gråter och, konstigt nog, inga barn som verkar trötta.

Anna & Agnes

Anna Kuter & Agnes

– Hon tycker det är jätteroligt. Det är som en jättestor lekplats inomhus och det är skönt nu under vinterhalvåret. När man är föräldraledighet behöver man aktiviteter att hänga upp dagen på och det är kul att se att hon har roligt. Det är något att göra under dagen helt enkelt, säger Anna Kuter som går här regelbundet med dottern Agnes, 13 månader.

bebis med bollInnan passet avslutas samlas barn och föräldrar åter i en ring på den stora röda mattan för att leka med bollar, blåsa såpbubblor och sjunga hejdå-sången. På vägen ut får alla barn en stämpel på handen. Enligt Anna är det en rutin som är både viktig och uppskattad bland barnen.

– Stämpel ett av de första orden som barn så går här lär sig, skrattar Anna.

Programmet följer det schema, eller den utvecklingsplan som de själva föredrar att kalla det för, som det amerikanska moderbolaget har tagit fram. The Little Gym startade i USA för 30 år sedan av gymnastikentusiasten och professorn Robert Wes och har idag fler än 230 anläggningar i drygt 20 länder. I Sverige har företaget bara funnits i 3 år och enbart den här anläggningen har fler än 500 medlemmar efter två år.

Efter passet skyndar hälften av föräldrarna hem. Antagligen för att barnet ska sova eller äta. De andra stannar kvar för att fika och umgås samtidigt som barnet får ett välförtjänt mellanmål. Anna Svensson menar att det är viktigt att också föräldrarna ges möjlighet att träffas och skapa sociala kontakter med varandra.

Fotnot: På The Little Gym tar man emot barn i åldrarna fyra månader till tolv år. Man måste vara medlem för att delta. En full termin kostar 2.500 kronor.

Annons

Annons