Föräldralediga på Mallorca

Marcus och GustafMåste man vara hemma när man är föräldraledig? Nej, tänkte Marcus och Julia från Göteborg som packade väskorna och stack utomlands med lilla Gustaf. Följ med till Mallorca och träffa familjen Olander.

Annons

Annons

Måste man vara hemma när man är föräldraledig? Nej, tänkte Marcus och Julia från Göteborg som packade väskorna och stack utomlands med lilla Gustaf. Följ med till Mallorca och träffa familjen Olander.

Marcus och Gustaf på stranden

Foto: Familjen Olander

Marcus och Julia Olander från Göteborg hade länge gått i tankarna att bryta upp från vardagslivet och göra något helt annat under en period i livet. När de väntade Gustaf såg de ett tillfälle att förverkliga den tanken.

– Vi ville båda vara föräldralediga samtidigt och då kunde vi lika gärna vara det utomlands, säger Marcus.

Resan planerades redan innan Gustaf föddes. Valet föll på den spanska ön Mallorca i Medelhavet som både Marcus och Julia har varit på tidigare. De kom hit i slutet av oktober förra året och då var Gustaf fem månader gammal.

– Jag tycker det känns som ett bra och säkert ställe. Det är internationellt och ganska nära hem så det är lätt för släkt och vänner att komma och hälsa på. Och sen är det en skön och behaglig värme här nere, vi var inte så intresserade av att bara sitta på en sandstrand. Här är det möjligt att vandra i bergen och vara ute mycket, menar Julia.

Julia och Gustaf i bergen

Foto: Familjen Olander

Marcus och Julia är övertygade om att vistelsen på Mallorca också är bra för lilla Gustaf.

– Jag tror att det är en jättebra start i livet för Gustaf, att få vara tillsammans med oss båda. Det är så otroligt långt bort från stress och alla måsten, konstaterar Julia.

Enligt Försäkringskassans regler får inte båda föräldrarna vara föräldralediga samtidigt så medan Markus är föräldraledig har Julia tagit tjänstledigt från sitt arbete. För att få ekonomin att gå ihop sparade de pengar i förväg.

– Här är det ju inte så billigt. I Thailand kanske vi hade klarat oss på min föräldrapenning enbart. Där är det billigt att bo och äta. Här är det ungefär samma priser som hemma, förklarar Marcus.

– Vi hade ett enkelt liv hemma. Vi bodde i en två och hade ingen bil så vi kunde spara pengar, fyller Julia i.

De hyr ett hus i bergen mellan byarna Valldemossa och Deià i bergskedjan Sierra de Tramuntana som löper längs kusten norr om öns största stad Palma. Det ligger på en bergsterrass med fri utsikt över Medelhavet. Runt huset finns tusenåriga olivträd, apelsinträd, citronträd och ett kloster från 1500-talet där fyra munkar bor. Några av husen i närheten ägs av celebriteter som Michael Douglas och Pierce Brosnan.

Familjen Olanders hus

Foto: Familjen Olander

I huset, som är på 110 kvadratmeter, finns tre rum och kök samt alla moderna bekvämligheter som behövs – tvättmaskin, diskmaskin, centralvärme, ja till och med en swimmingpool. Huset var tidigare ett gammalt åsnestall men byggnaden har nyligen renoverats och byggts ut.

– Jag sökte på Internet, sen kom jag hit och tittade på två hus. Inget av husen passade. Ett var en vedeldad hydda uppe i bergen, det är lite svårt på vintern, ifall det skulle bli kallt. Men hon som visade husen kände ägaren till huset vi bor i nu. Det var nog lite tur faktiskt, berättar Marcus.

Det är lilla Gustaf som styr hur dagarna på Mallorca ser ut. Han brukar vakna vid halvniotiden och efter en dryg timmes lek sover han en stund igen. Då passar Marcus eller Julia på att springa en stund i bergen runt huset. Lite senare på dagen brukar familjen göra en utflykt.

– Vi brukar vandra i bergen, det finns jättefina vandringsleder här uppe, eller så tar vi bilen och utforskar nya delar av ön eller så åker vi till någon av byarna i närheten och fikar vi på något av de lokala caféerna. Där sitter ofta lokalt folk som man har lärt känna här nere, säger Julia.

På café med barnen

Foto: Familjen Olander

Både Julia och Marcus har rest mycket tidigare och har lätt för att ta kontakt med nya människor.

– Här är väldigt lätt att träffa nya människor. Jag har lärt känna många fler på den här tiden än vad jag gjort under flera år hemma, säger Julia och skrattar.

I söndags blev Julia inbjuden till den lokala mammagruppen i Deià som träffas fem dagar i veckan mellan klockan tio och ett för att hitta på roliga aktiviteter med barnen.

Marcus och Julia tycker att attityden mot barnfamiljer skiljer sig mycket jämfört med hemma i Sverige.

– Hemma kan det vara lite svårt att gå på restaurang och ta med barn. Här är de helt förtjusta i barn. Det är inga problem att ta med dem på restaurang, även sent på kvällen, berättar Marcus.

– De verkligen älskar barn här nere så Gustaf får väldigt mycket uppmärksamhet. På det lokala caféet så leker dem tittut med honom bakom disken eller så tar de med honom och visar alla bakelserna. Man är alltid välkommen med barn, tillägger Julia.

Att resa utomlands med ett litet barn oroar dem inte.

– För oss känns inte Mallorca så främmande eftersom vi har varit här en del förut. Det är ändå EU. V
i har ju samma möjligheter till sjukvård som de som bor här nere, säger Julia.

– Det är många, särskilt äldre, som åker till Spanien. En anledning är att det är så bra sjukvård här, fyller Marcus i.

Kusten

Foto: Familjen Olander

 

Familjen Olander planerar att stanna i huset till sista april men de har inte bestämt om de ska resa hem sen eller spendera sommaren i Alperna.

– Det bästa med resan är att få vara tillsammans, kunna se Gustaf utvecklas och att det inte är någon stress. Det enda negativa är att man är en bit bort från släkt och vänner. Man kan sakna dem ibland, menar Julia.

Men både Julias och Marcus' föräldrar har varit här och hälsat på.

– De kommer ju ner ibland och då umgås man på ett litet annat sätt. De har ju varit här en vecka i taget och då ses man ju hela dagarna och gör utflykter tillsammans. Hemma var det ju mer att man kanske sågs på helgen, fikade ihop snabbt eller nåt sådant. Det tycker väl att det är lite tråkigt att vi inte är hemma men de är väldigt glada för vår skull, säger Julia.

Slutligen frågar jag dem vad de har lärt sig av resan.

– Några fler spanska ord, skrattar Marcus. Nej, skämt åsido. Jag har lärt mig att om man vill göra något så är det rätt lätt att göra det om man bara bestämmer sig. Det är inte så omöjligt att göra saker.

 

 Marcus och Julias bästa tips för dig som vill vara föräldraledig utomlands.

 

  • Tala om för alla som ni känner att ni ska göra det, för då kommer ni att göra det. Annars blir det jäkligt jobbigt att inte göra det. Då blir det verklighet för er själva också.
  • Se över ekonomin så att ni får ihop det ekonomiskt. Ni kanske måste börja spara pengar i tid om ni inte klarar av att leva på en föräldrapeng.
  • Planera i tid och gör det noggrant. Gör en checklista på vad du måste göra innan du åker. Det kan vara allt från att adressändra till att tala om att man ska åka bort på BVC och kolla upp vaccinationer.

 

Annons

Annons