TV4:s Sofia Rågenklint om livet som mamma

Sofia och sonen Tim– Det är först nu som man verkligen förstår vilket oerhört jobb ens egna föräldrar lagt ner.

Annons

Annons

Att få barn är som alla föräldrar vet en omvälvande händelse som innebär stora förändringar i livet. Knappast något annat har lika stor påverkan. Att bli förälder leder ofta till att man omvärderar sin livsstil och sättet att se på saker. BarnTotal.se har träffat TV4:s Sofia Rågenklint för att prata om hur hon och hennes liv har förändrats sen hon blev mamma till Tim.

Sofia med sonen TimDu har alltid älskat djur men inte varit så himla förtjust i tanken på att skaffa barn. Varför?

– Ärligt talat så trodde jag inte att jag skulle kunna få barn. Jag har opererat bort delar av min livmodertapp och trodde inte att jag skulle greja en graviditet men som tur var så hade jag fel. Sedan måste jag också erkänna att jag varit lite skeptisk till att skaffa barn. Trodde att mitt eget liv skulle ta en vändning där jag aldrig mer kunde unna mig något, så som resor, umgånge, fester. Och att det var omöjligt att kombinera barn med en karriär.

Du ändrade dig och valde att försöka skaffa barn trots allt. Vad fick dig att ändra dig och hur känner du nu inför det beslutet?

– Idag är jag överlycklig att vi vågade försöka och att det resulterade i ett litet underverk. Jag får nypa mig i armen ibland för att tänka på att jag faktiskt är förälder. Sedan tror jag också, att jag så som så många andra, kände att det var något som fattades. Tanken på barn har mognat fram.

Hur har du förändrats som person sen du fick barn?

– Inte så mycket, enligt mina vänner. Förutom att jag inte orkar festa en hel natt och att jag blivit lite kvällstrött. Jag har nog blivit lugnare i mig själv också. Hoppar inte på första bästa jobb utan prioriterar numera i mångt och mycket. På både gott och ont. Vill man ha en karriär i rampljuset så är det väl inte det allra bästa att vara mammaledig. Samtidigt som jag har älskat och älskar att vara hemma med Tim så har jag nog gått igenom en slags identitetskris. Vem är jag om jag inte jobbar? Är det meningen att man "bara" ska vara mammaledig? Skulle förresten vilja döpa om mammaledig till mammaupptagen. För det är precis vad man är. Det finns alltid en massa saker som ska göras, SAMTIDIGT som man ska försöka vara den där "perfekta" mamman som hinner med att leka och busa också.

Blev mammarollen som du hade föreställt dig?

– Både och. Trodde i min enfald att jag skulle hinna med att utbilda mig till hundbeteendevetare under mammaledigheten. Skulle plugga medan han sov men då gör man ju allt annat som man inte hinner med när han är vaken – städar, tvättar och lagar mat. Hade heller ingen aning om att man kunde vara så himla trött jämt men när jag slutade amma så fick jag lite av "livet" tillbaka igen. Tim växte och frodades och blev att se ut som ett benrangel så efter sex månader fick det vara nog med amning för vår del.

Jobbet är en stor och viktig del av de flestas liv. Hur har mammarollen påverkat ditt jobb och hur ser du på ditt arbete och din karriär idag?

– Bra fråga. När man jobbar i rutan så vill naturligtvis kanalen att man ska synas så mycket som möjligt men när jag blev mamma så bestämde jag mig för att verkligen vara hemma. Kosta vad det kosta ville. Jag kan i dagsläget inte svara på hur min "ledighet" har påverkat min karriär men jag har fått förfrågan gällande två program i höst… Den som lever får se. Livet blir i varje fall inte bättre av att gå och oroa sig.

Går det att göra karriär och samtidigt vara en bra förälder? I så fall hur?Sofia med sonen Tim

– Det tror jag alldeles säkert. Jag tror att man känner innerst inne vad som är bäst för en själv och sin familj. Mår föräldrarna bra så gör oftast barnen det också. Jag är nöjd om jag får spendera så mycket tid som möjligt med min familj men mår bäst om jag får kombinera det med "lagom" mycket jobb. I höst hoppas jag på en dagisplats till Tim och ett intressant, roligt, underhållande program till mig!

Arbetsgivare har ofta en negativ inställning till småbarnsföräldrar. Har vi småbarnsföräldrar fördelar som du tycker att arbetsgivarna borde uppmärksamma mer? Vilka?

– Många! Som småbarnsförälder är man van att ta ansvar och att ha hundra bollar i luften samtidigt. Småbarnsföräldrar, eller rättare sagt barnfamiljer, är en oerhörd viktig målgrupp för många företag. Har man barn så har man en större insikt i vilka behov som finns att fylla. Dessutom har man alltid ett samtalsämne vare sig det är med chefen, kollegor eller kunder. Ett ypperligt sätt att knyta kontakter om vederbörande själv har barn.

En annan viktig del i livet är ens rötter och familj. Hur har föräldraskapet påverkat din relation till dina föräldrar och syskon?

– Det gör ont i hjärtat att min pappa aldrig fick uppleva Tim och vice versa. Pappa älskade ungar och ungarna älskade honom. Han dog i en hjärtinfarkt för åtta år sedan. Vi får försöka återskapa bilden av hur morfar var så att han blir lika levande för Tim som han faktiskt fortfarande är för oss. Det där lät nästan lite religiöst, ha ha… Båda mina bröder har barn nu så det är klart att man rådfrågar varandra i mångt och mycket annars är det mamma som är klippan.

Har det påverkat synen på din egen uppväxt och
uppfostran?

– Ja det är först nu som man verkligen förstår vilket oerhört jobb ens egna föräldrar lagt ner. Speciellt min mamma som var hemma med oss tills vi började skolan. Jag är uppväxt med mycket kärlek och trygghet och det hoppas jag kunna föra vidare till Tim.

Hur har föräldraskapet förändrat ditt och din mans förhållande?

– Första månaderna levde vi som i en liten bubbla sedan kommer verkligheten ikapp en med allt vad det innebär. Vill bl a att Tim ska få en dagisplats till hösten men i Nacka verkar det vara helt hopplöst! Sedan är det ju också fruktansvärt enkelt att helt gå upp i barnet så vi brukar faktiskt ta en "barnlös weekend" då och då. För oss har det varit viktigt med lite egen tid för att hålla passionen vid liv. Kvinna, mamma, älskarinna, karriärist och väninna. Visst är det enkelt ha ha…

Att det sociala livet försakas kan nog de flesta småbarnsföräldrar skriva under på. Hur gör ni för att försöka behålla så mycket som möjligt av det?

– Vi går sällan ut nu för tiden men tycker att det är minst lika trevligt att bjuda hem vänner och att bli hembjuden. Man får dansa loss hemma istället…

När man får barn inser man helt plötsligt att man kommer att oroa sig för barnet från att det ligger i magen tills man själv ligger i graven. Känner du igen det och hur hanterar du i så fall din oro?

– Jag är nog rätt cool. Det är klart att man oroar sig när han är sjuk men annars är jag inte speciellt orolig av mig. Det kanske kommer när det är dags för dagis. Sedan kan jag ju inte påstå att jag ser fram emot tonåren när han vill hänga på stan. DÅ kommer jag vara orolig.

Innan du blev mamma hade du säkert en vision om hur ditt liv skulle se ut, på ett ungefär iallafall. Hur ser den visionen ut idag?

– Det är klart att jag har en vision om att tre ska bli fyra men det är inget jag tar för givet. Jag hoppas att vi får vara friska så ordnar sig alltid resten…

Och avslutningsvis, hur ser era planer ut inför sommaren?

– Spendera så mycket tid som möjligt i sommarstugan i Äppelbo!

 

 Faktaruta

Arbete: Just nu gatuvinstreporter på Postkodmiljonären som sänds i TV4.

Familj: Tim 15 månader och musikern Patrik Isaksson.

Bor: I radhus i Nacka, utanför Stockholm.

Annons

Annons