Tips ur vårens böcker!

Vårens böckerVi har tittat igenom vårens nya böcker för barn mellan noll och sex år. Årets trend verkar vara urtidsdjur som dinosaurier och mammutar och det finns också många böcker som tar upp saker som är lite läskiga; allt från att komma bort från sin pappa till monster. Följande böcker blev BarnTotals favoriter.

Annons

Annons

Vi har tittat igenom vårens nya böcker för barn mellan noll och sex år. Årets trend verkar vara urtidsdjur som dinosaurier och mammutar och det finns också många böcker som tar upp saker som är lite läskiga; allt från att komma bort från sin pappa till monster. Följande böcker blev BarnTotals favoriter:

Barbapapa – Picknicken

BarbapapaI denna bok ska Barbafamiljen ha picknick i det gröna när en örn plötsligt kommer och tar picknickkorgen med familjens hund i. Alla måste genast försöka leta reda på korgen och det blir en rafflande färd över höga berg. Spännande historier eller inte  – det går inte att komma ifrån att det alltid är något oemotståndligt med Barbafamiljen. Det är roligt och fantasieggande med de färgglada figurerna som kan ändra form efter behag. Boken har också ett litet, läsvänligt format. I samma serie; Lilla Barba-biblioteket, finns också Barbapapa – födelsedagen.

Text & bild: Annette Tison och Talus Taylor
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15516-1

Ellis kommer bort

Ellis kommer bortEllis har varit och köpt fina nya gummistövlar med pappa. Medan pappa är inne i ett provrum och provar tröjor passar Ellis på att prova sina stövlar. I stövlarna känns fötterna tunga och roliga att gå med, och plötsligt har Ellis kommit bort från pappa och provrummet. Stövlarna krockar med en hylla så att en flaska ramlar ner. Som tur är jobbar det en snäll tant i affären som vet hur man gör när barn har kommit bort. Reuterstrand och Wik tar upp sådana här enkla historier som barn älskar att höra; som förra boken när Ellis gick till doktorn. Jenny Wiks osentimentala, vardagliga illustrationer har utvecklats sedan förra boken och fungerar bra ihop med texten. I vår kom också Ellis nya kompis.

Text: Siri Reuterstrand
Bild: Jenny Wik
Förlag: B.Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15529-1

Äntligen regn

Äntligen regnLillefanten, Kanina och Maskot vill gå ut i regnet. Men först måste de förstås ta på sig regnbyxor, regnjackor, stövlar och regnmössor. Sen kan de plaska och leka! Ett fint mellanting mellan pekbok och bok. Pekboksaktiga härliga bilder på hård papp med charmiga figurer, men också små textrader så även de något större barnen har något att lyssna till.

Text och bild: Camilla Lundsten
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-67029-5

En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga

En liten skär och alla ruskigt rysliga brokigaGnisslande fönster, väsande svanar, mystiska ljud, bitska pirayor, slemmiga monster… denna bok är fullt av allt möjligt som man kan vara rädd för. Att skrämmas och bli skrämd är kul, om det inte är riktigt på riktigt. Vi har tidigare i Carin och Stina Wirséns böcker lärt oss färger och siffror och de fortsätter i denna bok med sin språkliga och bildmässiga lekfullhet. Stina Wirséns spretiga, uttrycksfulla och rytmiska tecknarstil passar särskilt bra till detta tema och Carin Wirséns rimtexter är fina och fyndiga. Även om texten inte når upp till Lennart Hellsings nivåer så kan man tro att exempel såsom ”Rött och sött är blodet som droppar, ner i vampyrens finaste koppar” är en mening som kan bli en klassiker såsom Hellsings Agare Bagare kopparslagare snällt är det inte att slå en svagare eller Bagar Bengtsson här i stan han har bakat en krokan.

Text: Carin Wirsén
Bild: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-638-6318-9

Den fulaste nallen i världen

Den fulaste nallen i världenFrida fyller sex år ock ska ha kalas. Och få presenter. Av morfar har hon önskat sig en enda sak: en nalle. Frida vill att hennes nalle ska se ut som kompisen Shirins nalle. Men när Frida öppnar paketet från morfar är det en brun, mager och hård nalle och inte alls vit och fluffig som Shiris nalle. En bra historia med känslofulla bilder. Eftersom boken är ganska lång och har mycket text så passar den bättre för de lite större barnen.

Text: Mårten Sandén
Bild: Mimmi Tollerup-Grkovic
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15422-5

Stör inte en dino som äter

Stör inte en dino som äterNågot som intresserar alla dinosaurieentusiaster förutom storleken på bjässarna är ju vad de äter! I denna bok får man veta allt om det. Man får läsa om allt från Edmontosaurus vars middag är en ”härlig grön gegga ” till den mytomspunna Tyrannosaurus rex som ”gillar döda djur som riktigt stinker!” En bok med lagom mycket fakta, rolig drastisk text och bra illustrationer.

Text och bild: Mick Manning och Brita Granström
Översättning: Helen Rundgren
Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-67055-4

Rundis och Randis vill inte…

Rundis och randis vill inteRundis och Randis har massor av leksaker. Rundis har en boll. Randis vill också leka med Rundis boll. Men det får han inte för Rundis… Detta är den oslagbara enkla handlingen i denna titta-känna-bok för de allra minsta. En klassisk pekbok med enkla figurer och glada färger, men också med överraskningar, t ex i form av en kjol i riktigt tyg som man kan känna på och en lila nalle som är frottémjuk på riktigt.

Text & bild: Emma Dodd
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-67046-2

Annons

Annons