Bli lugn, trygg och närvarande

psykoprofylax.jpgPsykoprofylaxen som var utdöd på nittiotalet är hetare än någonsin. Varje år väljer tusentals blivande föräldrar att gå en profylaxkurs för att förbättra sina chanser till en bra förlossning. Vi har följt med på en kurs och träffat kvinnan som antagligen har skapat den nya trenden.

Annons

Annons

psykoprofylaxPsykoprofylaxen som var utdöd på nittiotalet är hetare än någonsin. Varje år väljer tusentals blivande föräldrar att gå en profylaxkurs för att förbättra sina chanser till en bra förlossning. Vi har följt med på en kurs och träffat kvinnan som antagligen har skapat den nya trenden.

Elva lite spända och förväntansfulla par har samlats i en av Profylaxgruppens kurslokaler. Tio av dem ska få barn för första gången. Det är knäpptyst i rummet tills kursledaren Anna Wilsby kommer in och delar ut namnlappar som alla deltagare ska ha på sig.

– Vi ska låtsas att vi känner varandra så att vi vågar krysta tillsammans, säger hon.

Några fnissar lite oroligt. Anna inleder kursen med att presentera sig själv. Hon är yvig i sina rörelser och det märks snabbt att hon brinner för det hon gör. Anna är personlig och berättar öppet om sina egna förlossningar. Alla lyssnar uppmärksamt.

– Syftet med kursen är att få hjälp att vara närvarande, lugn och trygg när man föder barn. Och att kunna möta det som händer, nästan oavsett vad som händer. Det handlar om att få de verktyg man behöver för att kunna vara här och nu. Och kanske till och med ha lite kul, med risk för att låta lite pretentiös, säger hon.

Nördlooken

Anna berättar om kursens fyra byggstenar: andning och krystning, avslappning och beröring, mental träning och förberedelse samt partnerns coaching. Hon visar upp en bild av en blodhund med trötta ögon och vars kinder hänger som stora påsar och berättar att det är så avslappnade de ska vara vid förlossningen.

– Ansiktet ska hänga, vi kallar det för nördlooken, säger Anna och visar.

Alla skrattar och stämningen blir mer uppsluppen. Anna förklarar att det inte går att föda barn och vara snygg samtidigt.

– Det är kladdigt och luktar konstigt, säger hon samtidigt som hon gestikulerar med hela kroppen.

Bytte karriär

Anna Wilsby är delägare i Profylaxgruppen och den som startade verksamheten 2001. Hon arbetade tidigare som ekonom men valde att byta karriär efter sin senaste förlossning. Anna hade själv läst på hur man ska andas innan sina tre förlossningar. Hennes senaste förlossning var tuff och hon kände att det inte hade gått utan den kunskapen. När barnmorskan sa att det berodde på hennes positiva livssyn och inte på något som man kan träna in ville Anna visa att barnmorskan hade fel – ett embryo till verksamheten hade fötts. Hon skrev på den tiden också artiklar om graviditet och förlossning på butiken Growinlife’s hemsida. När hon nämnde att hon ville starta profylaxkurser gav vännerna i butiken henne inte en chans att ångra sig.

– De gjorde reklam för kurserna på hemsidan och berättade om dem för sina kunder. Den första kursen var snabbt fulltecknad. Utan dem hade det aldrig gått, säger Anna.

Laget runt

ProfylaxkursAlla deltagare får var en berätta om sina förväntningar och känslor kring förlossningen. Det är ingen som är särskilt orolig inför förlossningen även om många erkänner att det är svårt att veta hur de kommer att reagera när den väl sätter igång. De flesta har ett par månader kvar tills den stora dagen.

Tankarna spökar

Anna berättar att det i första hand är tankarna som spökar och sätter käppar i hjulet för att andas rätt under förlossningen. Enligt henne finns det studier som visar att unga kvinnor, under 20 år, inte behöver gå några profylaxkurser eftersom de andas rätt av sig själv.

– Det man tror är att ju äldre vi blir desto större medvetenhet har vi om vår dödlighet, vi blir räddare och räddare, och desto större kontrollbehov har vi. Desto sämre andas vi. Vi har en tendens att glömma bort att andas eller så skriker vi istället. Om vi kan betvinga ett bättre beteende kan vi faktiskt förbättra syresättningen i kroppen och vår egen ork, menar Anna.

Nyp i låret

Anna kontrollerar andning

Anna kontrollerar andning

För att deltagarna ska få möjlighet att öva andning och avslappning får de sprida ut sig i lokalen. Paren placerar sina stolar mitt emot varandra medan Anna går runt och instruerar dem. Männen nyper kvinnorna hårt i låret för att simulera smärtan vid en värk. Hon ska då försöka andas så som Anna har visat. Efter en simulerad värk belönar mannen henne genom att massera henne från huvudet och ned över armarna. Sen byter man roller så att även mannen får öva hur andningen ska gå till.

– Det är viktigt att man övar detta regelbundet fram tills förlossningen. Andningen måste sitta reflexmässigt och det sägs att man måste öva 42 gånger för att skapa en reflexmässig reaktion, säger Anna.

Kursdeltagare profylaxkurs

Jenny Nilsson

– Jag tycker att andningen känns mer harmonisk än jag hade väntat mig. Jag är positivt överraskad. Ibland kan jag dock känna att andningen blir så abstrakt att man blir lite full i skratt. Vi måste öva på att ta det på allvar, säger Jenny Nilsson.

Dog ut på nittiotalet

Profylaxkurser var vanliga på sextio- och sjuttiotalet. De började försvinna på åttiotalet för att så gott som upphöra på nittiotalet. Anna ber&a
uml;ttar att det beror på att kunskapen blev tunnare och tunnare. Samtidigt pågick en jämlikhetsdebatt om kvinnans rätt till medicinsk smärtlindring. När stå-upp-epiduralen kom så var det många som trodde att man hade hittat den bästa bedövningsmetoden. Någonstans i det här försvann andningen, menar Anna. Andningstekniken togs till och med bort från barnmorskeutbildningen. Den ersattes med en tanke om att avslappning var det viktigaste.

– Det stämmer. De som slappnar av andas rätt, men hur många kan slappna av? Är man dålig på att slappna av är det bra att ha tränat in andning. Den kan hjälpa dig att slappna av. De går ihop, så de kan stödja varandra.

Utbildar barnmorskor

Förra året var första gången som man återinförde profylaxanding på barnmorskeutbildningarna. Anna är en av dem som utbildar barnmorskorna. Igår var hon i Umeå och utbildade 150 barnmorskor och imorgon bär det av till Lund. Bara i år har hon utbildat cirka tusen barnmorskor. Just nu pågår en nationell studie, TUFF-studien, som testar Profylaxgruppens koncept. Om testet slår väl ut kan det komma att ingå i den ordinarie föräldrautbildningen.

Kursdeltagare profylax

Viktor Gripenbäck

– Min mamma var barnmorska på 70-talet och jag hade en lite fördomsfull flummig bild av hur det skulle gå till på den här kursen men det här känns ju skitbra, verkligen. Jag tror det kommer att bli jättebra och jag tror absolut att det kommer att ge oss väldigt mycket hjälp. Det blir mer av ett lagarbete nu när man är informerad, säger Viktor Gripenbäck.

Målbilder

I kurslokalen har paren återgått till sina ursprungliga platser och Anna berättar om krystteknik och målbilder.

– Även om man har världens bästa man, världens bästa barnmorska och världens bästa sjukhus så måste varje kvinna möta sig själv. Hon kommer liksom inte undan det. Det handlar om att peppa sig själv för att behålla sitt fokus och inse att jag har mitt ansvar. Omgivningen kan göra väldigt mycket men det är jag som föder. Elitidrottmän visualiserar det perfekta hoppet eller att loppet är längre än vad det egentligen är för att de ska orka längre. Så vi kan verkligen låna tankar och idéer i hur de tänker mentalt för att själva orka, menar Anna.

Hon delar ut lappar där deltagarna innan förlossningen ska skriva ner sina rädslor och drömmar. Genom att identifiera sina rädslor kan man göra något åt dem.

– Det ger möjlighet till att fundera över vad jag har i mitt bagage. Alltså vem är jag, vad har jag varit med om? Vad är det som ligger och skräpar? Och att ta det med min partner. När man har gått de här kurserna och tvingats prata om sina rädslor så är det som om paren blir tajtare. Och papporna blir mer involverade och engagerade, berättar Anna.

Involvera partnern

Anna tycker överhuvudtaget att mödravården borde engagerade partnern mycket mer från början – för att de ska kunna se fram emot förlossningen med glädje.

– Det här är i sig en resa och om jag är närvarande så kan den ge mig någonting i min utveckling som människa. Till att börja med brukar vi visa hur svårt det är att coacha. Jag låtsas att jag gråter och vill åka hem. Bara så att de får känna hur det känns i kroppen när jag säger så, säger Anna.

Komplement

profylaxkursAnna ser sin verksamhet som ett komplement till den traditionella mödravården. Hon menar att mödravårdens föräldrautbildning istället borde kallas föräldrainformation, särskilt i storstadsområdena där man utbildar i aula.

– Man informeras om vad som händer, vilka bedövningar som finns, hur barnet roterar, hur en skalpelektrod ser ut. Sen kanske de säger att det är bra att andas, det är bra att slappna av. Men de visar inte längre. De tränar inte längre och jag känner att man överlåter en för stor del av ansvaret till föräldrarna.

Profylax hetare än någonsin

De senaste åren har det skrivits mängder av artiklar om psykoprofylax och intresset är större än någonsin.

– Det är bara så fantastiskt. Jag tror att vi har en stor del i det och jag är jättelycklig över det. Vårt uppdrag är att se till att det stannar kvar. Vi ska behålla det som är bra, säger Anna och ler stort.

Efter tre timmar börjar paren se ganska möra ut. De applåderar Anna för nu har den första hälften av kursen kommit till sitt slut. De får en sista påminnelse av Anna om att öva regelbundet hemma innan de lämnar rummet.

Fotnot:

Profylaxgruppen utbildar cirka 3.700 par varje år. De har 40 instruktörer på 12 orter runt om i landet. Kurserna är sex timmar långa och fördelade på två eller tre tillfällen. Kurserna kostar mellan 1.590 och 1.790 kronor och erbjuds på svenska, engelska, spanska, franska och holländska. I början av nästa år startar Profylaxgruppen också en spädbarnskurs för föräldrar med barn upp till två år.

 

 

Annons

Annons