Följ med på gravidyoga

GravidyogaVad är gravidyoga och kan det hjälpa mig under graviditeten och förlossningen? Vi har besökt ett yogapass för gravida för att få veta mer. Följ med du också!

Annons

Annons

Vad är gravidyoga och kan det hjälpa mig under graviditeten och förlossningen? Vi har besökt ett yogapass för gravida för att få veta mer. Följ med du också!

Gravidyoga

Yoga blir allt populärare som träningsform och i dess spår följer yoga för gravida. Den kan vara ett alternativ eller komplement till vanlig profylaxträning eller bara motion eller avslappning under graviditeten.

Stället som vi besöker heter Yogashala och finns på Södermalm i Stockholm. Längst fram i det avlånga rummet finns ett slags altarbord med bland annat en bild på en yogamästare och en indisk gudafigur. Yoga skräddarställningVinröda gardiner ger ett varmt sken. Så småningom kommer kvinnor med fina gravidmagar i olika storlekar in i lokalen. De tar fram varsin yogamatta och slår sig ned på golvet. Läraren Lisa Lalér frågar om det är några som inte gjort yoga förut. Några räcker upp handen. En av kvinnorna berättar att hon är tre dagar över tiden, och tillägger skrattande att det kanske sätter igång nu. Ja, det har ju hänt, säger Lisa. Alla sitter först i den klassiska yogaställningen, skräddarställningen, med slutna ögon och koncentrerar sig på andningen och sedan blir övningarna successivt allt mer fysiskt krävande med rörelser såsom ”hunden” och ”katten”. Stämningen är mycket lugn och koncentrerad och ljudet av den gemensamma djupa andningen i rummet är intensiv och nästan sövande för mig och fotografen, som bara tittar på.

Det lilla barnet i fokus

Vi träffar grundaren av Yogashala; Maria Boox som också är yogalärare, samt yogaläraren Lisa Lalér. Maria berättar om skillnaden mellan vanlig yoga och gravidyoga:

Maria Boox yogalärare– På vanliga pass med s.k. ashtangayoga, som vi arbetar med här, går det ut på att synkronisera andningen med rörelsen och försöka hitta en balans däremellan. Det är ett flöde där man tar sig igenom rörelserna med minsta möjliga motstånd, och stöter man på motstånd så backar man och försöker andas igenom det och går vidare. Yoga för gravida handlar om ett nytt liv som håller på att ta form, så det livet står i fokus. Om man känner smärta eller något annat obehagligt går det inte ut på att försöka andas igenom det, utan då backar man och försöker ta reda på vad det handlar om. Man ska inte hoppa, göra vridningar eller lyft. Man ska inte heller göra något som utövar något tryck nedåt, mot livmodern. Och när magen börjar komma i vägen så ska man inte böja sig framåt.

Enligt Maria bidrar yoga för gravida till att stärka bäckenbotten och benen så att kroppen ska orka bära barnet under graviditeten och för att få en förlossning som är så uthärdlig som möjligt.

– Yogan hjälper också till att slippa tankarna i huvudet, som ju kan vara många under graviditeten, utan att i stället landa i sin kropp och bli närvarande i den. Yogan som verktyg till förlossningen gäller också mentalt, att man vet att man har någonting med sig.

Förlossningen – förlossningsandning och djupandning

Lisa Lalér, yogalärare– Vanlig profylax använder sig av den s.k. förlossningsandningen (in genom näsan ut genom munnen), rytmisk andning utan rörelser till. Den andningen använder man i själva värkarbetet. Den typiska yogaandningen, som ju används i yoga överlag, är en djupandning där andningen och rörelsen hänger ihop. Det är en djupandningsteknik, en hals- och bröstandning som värmer upp kroppen inifrån och ökar syresättningen av blodet så den är ju väldigt effektiv och bra, fortsätter Lisa. När man kommer in i förlossningsarbetet så är det inte att rekommendera att använda djupandningen i själva värkarna, men däremot så kan man använda den mellan värkarna för att lugna sig och samla energi. Det är en kraftfull andning så om man använder den i värken så kommer diafragman och livmodern lite emot varandra. Det är inget farligt, men förlossningsarbetet kan stanna av något och man vill ju inte motverka det som är igång.

Yogaläraren Lisa Lalér berättar att flera som fött barn tidigare utan yogaträning och sedan börjat med yoga och fött barn efter det har upplevt en skillnad.

– Andning och övningar som gör det lättare att, så att säga, andas ut sitt barn har fungerat. De har haft andningen som stöd. Den där speciella förlossningsandningen som vi gjorde när vi gjorde ”katten” kan hjälpa till att gå bortom smärtan. Det som ofta händer i smärta är ju att man håller kraftfullt emot och spänner sig i stället för att gå med värkarna med andning och rörelse. Att försöka bara vara med andningen hjälper till att släppa det som är runtomkring.

Nybörjare och vana yogare

Kan man vara nybörjare och börja på gravidyoga?

– All vår gravidyoga är för nybörjare, berättar Lisa Lalér. Många som kommer hit har inte gjort något fysiskt, och så blir de gravida och vill verkligen ta hand om sig och barnet. Det väcks någonting då som är väldigt bra.

Gravidyoga

Vad tycker deltagarna?

Under en dryg timme har det har varit knäpptyst i lokalen men nu är det slut för denna gång. Lite utmattade och svettiga lämnar så deltagarna träningslokalen för att gå och byta om. Vi passar på att ställa några frågor till dem.

Ulricha Johnson, 37 år
Gravid med sitt
första barn i vecka 40+3.
Ulricha Johnson, yogadeltagare– Jag har tränat yoga i flera år och tycker det är underbart! Och gravidyoga är väldigt bra. Jag har tagit en lektion i traditionell profylax också.

 

Jennica Heikius, 33 år
Gravid i vecka 27 med sitt första barn.
Jennika Heikius, yogadeltagare– Det är skönt att röra på sig lite. Att jogga är inte att tänka på, bäckenet skulle inte orka med det. Yogan är ett mjukt sätt att hålla musklerna igång lite grann. Jag har gått lite på yoga förut och ska gå en föräldrakurs med vanlig profylax senare.

Rebecca Vinthagen, 34 år
Gravid i vecka 22 med sitt Rebecca Vinthagen, yogadeltagaretredje barn. 
 – Mina förlossningar har varit ganska tuffa och jag hoppas yoga ska hjälpa mig så att denna blir lite bättre. Jag har tränat yoga i två år. På vanlig gymnastik för gravida då blir det nästan att man inte gör någonting, men här på gravidyogan går man ändå igenom hela kroppen och man känner verkligen att man har tränat kroppen trots att man är gravid.

 

Fotnot: Ett klippkort om tio lektioner kostar runt 1 300 kronor.

Annons

Annons