Kockens bästa tips för matlagning med barn

Kocken Alexander NilsonKvällsmat är programmet i TV3 som hjälper familjer med deras matproblem. Möt programmets kock, Alexander Nilson, och få hans personliga tips och råd för barnfamiljens mat.

Annons

Annons

Kvällsmat är programmet i TV3 som hjälper familjer med deras matproblem. Möt programmets kock, Alexander Nilson, och få hans personliga tips och råd för barnfamiljens mat.

Kocken Alexander Nilson

Kocken Alexander Nilson är aktuell i tv-programmet Kvällsmat i TV3 där han och programledarkollegan Sanna Ekman besöker familjer för att hjälpa dem med olika problem runt matlagningen eller matbordet.

Alexander är 37 år gammal och har arbetat på kända krogar som Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil, Gourmet och Akvavit i New York. Han har lagat mat åt rockstjärnor som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Som förälder till Victor, 11 år gammal, vet han hur man handskas med barn i köket.
– Det viktigaste är att man har kul! Slappna av och stressa inte. Sätt gärna på musik och köp ett par kockmössor, skrattar Alexander.

Han tycker vi ska lära barnen att uppskatta köket men samtidigt ge dem respekt för de faror som kan finnas – vassa knivar, varma plattor och kokande vatten.
– Börja vänj barnet vid köket tidigt. Börja så enkelt som möjligt. Sätt dem i en stol vid diskbänken och låt dem pilla med ärtor i vatten eller ge dem ett salladshuvud de kan riva i. Ju äldre de blir desto mer komplicerade uppgifter kan de få, säger Alexander.

Enligt honom är det vanligt att föräldrar inte har tålamod eller litar på barnen och därför inte släpper in dem i matlagningen.
– Sakerna behöver inte vara precis som vi vill. Barnen kommer att gilla maten ändå. Man måste ha tålamod men samtidigt få dem att förstå att det är mamman eller pappan som har det yttersta ansvaret i köket så att inga olyckor sker.

Man ska vänja barnen vid riktig mat tidigt. Enligt Alexander handlar det om att bygga upp ett smakförråd.
– Man behöver inte servera burkbarnmat. Man kan laga en vanlig måltid och mosa den till barnet så att det vänjer sig vid riktig mat. Det är ju väldigt enkelt att mosa en potatisgratäng till exempel.

Alexander tycker det fokuseras för mycket runt tidsbrist. Han menar att i många andra kulturer har maten en mer central roll i livet och familjen umgås runt matlagningen och senare runt matbordet.
– Det kan väl få ta lite tid att laga mat. Är man uppvuxen med god mat så vill man ju gärna fortsätta att äta god mat senare i livet. Men är man uppvuxen på korv och makaroner så…

Har man ont om tid så kan man laga enkelt – man behöver inte krångla till det, enligt Alexander.
– Det kan vara gott med en pasta med skinksås. Kokt blomkål gratinerad i skinksås är ju också jättegott.

Han tipsar också om hur en av hans före detta elever brukar göra. Hon samlar ihop sina vänner på söndagar och så lagar de storkok ihop. Sen delar de upp det och var och en tar hem en del till sig.
– Då har hon mat för åtminstone en del av veckan klar. Det är ju ett sätt om man verkligen har tidsbrist.

Ett vanligt problem för småbarnfamiljer är att barnet inte vill prova nya saker eller att det är svårt att få dem att äta grönsakerna. Det var också ett problem man stötte på i programserien.
– En familj hade ett barn som åt jättedåligt. Han åt bara enstaka saker och inga grönsaker alls. Det var ett extremt fall. Vi sa till mamman att det bara är att sluta tjata annars kommer det bara bli värre och värre. Barn äter när de är hungriga. Man behöver inte oroa sig.  Ställ fram grönsaker på bordet varje dag, ge inte upp. Efter ett tag, när nyfikenheten växer, kommer de att våga prova och med tiden blir de mer öppna för att testa nya saker.

Fotnot: Kvällsmat sänds i TV3 lördagar 16.30

Annons

Annons