Bebisen 0- 2 månader – en kommunikativ liten krabat


Redan från första stunden i världen är bebisen redo att kommunicera.
Spädbarnet använder alla sina sinnen, som har utvecklats under hela graviditeten, och är väl fungerande vid födseln. Och syftet är ett enda – att kommunicera och få kontakt med sin omvärld.
Sinnena
Huden – beröringskänslighet är en av de tidigast utvecklade sinnesfunktionerna. För bebisen är hudkontakt grundläggande och livsnödvändig.
Hörseln hos spädbarnet är välutvecklad. Barnet kan känna igen rösten från mamma, pappa och syskon. Hjärtljud är också något bebisen tycker om att lyssna på. Det har ju varit ett tryggt ljud från mamman under hela graviditeten.
Synen är inte lika välutvecklad som hörseln, men redan vid födseln kan spädbarnet fästa blicken på något, helst vid ett ansikte, som är på perfekt avstånd om man håller barnet i famnen.
Lukt- och smaksinnet visar att redan tidigt i livet kan bebisen känna igen sin mammas mjölk och lukt. Barnet kan känna alla smaker, men föredrar helt klart sött.
Spädbarnet – en känslig individ
Det lilla nyfödda barnet behöver närhet, trygghet och kontakt för att må bra. Det är i kontakt med andra människor och framförallt föräldrarna som barnet lär sig om omvärlden. Är den trygg eller farlig? Barnet söker kontakt på olika sätt, ögonkontakten blir mer och mer intensiv mellan förälder och barn. Mammas och pappas ansikten och minspel studeras noggrant och barnet behöver bli bekräftat och få svar i form av leenden och mjuka ord, annars blir det stressat och otryggt.
Barnet kommunicerar
Bebisen kommunicerar till stor del genom att skrika den första tiden och olika skrik betyder olika saker. Vad signalerar skriket? Är barnet hungrigt, trött, ledset? Snart lär sig föräldrarna skilja mellan de olika typerna och tolka signalerna barnet ger med kroppsspråk, ögonkontakt och mimik.
Genom att härma lär sig barnet att kommunicera och denna egenskap kan man se redan väldigt tidigt. Till exempel kan man räcka ut tungan och då kan det hända att bebisen svarar genom att också räcka ut den. Vill du prova får du ha tålamod, för barnets reaktion är långsamt och behöver tid på sig. Det är inte heller alla barn som härmas.
Förmågan avtar efter några månader för att sedan återkomma runt halvåret i mer utvecklad form. Imitationen är en fantastisk förmåga att känna igen och svara på sociala signaler. Det ger en känsla av att vi kan ”prata” med barnet och att vi förstår varandra.
Det första leendet
Vilken underbar känsla när det kommer, det första riktiga leendet. Många föräldrar känner att de nu får svar på all sin kärlek och omtanke.
Det sociala leendet brukar komma efter ett par veckor, till skillnad från det mycket tidiga leendet, som man tror är en reflex. Lite senare, vid 4-5 veckors ålder, framkallas leendet framförallt när bebisen ser ett ansikte. Men de kan också le åt något ljud, en bild eller någon sak.

Annons

Annons

Annons

Annons