Vad ska bebisen heta?

Det finns väl knappast något ämne som kan leda till så mycket diskussion som vad barn ska heta och vilka namn som är fina. BarnTotal.se har träffat några föräldrar för att höra hur de tänkte när de bestämde sina barns namn.
 

Annons

Annons

Mamma Liv och barnet Sofia Mamma: Liv Bernitz, 35 Pappa: Andrés Uribe, 34
Barn: Sofia, 10 månader
Mamma Liv: Vi tyckte det var bra med ett ganska klassiskt namn som gärna fick fungera på flera språk. Min man kommer från Chile så det måste fungera på spanska också, och ihop med efternamnet Uribe. Vi hade bestämt redan när hon var i magen att om det var en flicka så skulle hon heta Sofia. Något färdigt pojknamn hade vi inte.
 
Mamma Jennie och barnet Evert Mamma: Jennie Höglund, 35 Pappa: Ingemar Falk, 28
Barn: Evert, 3 månader
 
Mamma Jennie: Vi hade bestämt att om det blir en pojke ska han heta Evert. För oss är det inte viktigt med något internationellt namn eller så. Vi tyckte Evert var fint och var nog inspirerade av Evert Taube och hans sånger som man sjunger på midsommarafton.
 
Mamma Karin och barnen Anna, Olof, Ebba och Siri Mamma: Karin Ahlenius, 42 Pappa: Martin Sjöberg, 40Barn: Anna 6, Olof 4 och tvillingarna Ebba och Siri, 5 månader
Mamma Karin: Vi tycker kanske mer om lite klassiska namn än vi bryr oss om att de ska vara ovanliga. När Anna var i magen funderade vi ett tag på det lite ovanligare Sonja, men när det väl var aktuellt var Anna så självklart för oss. Olof finns i min släkt och vi tyckte det var fint, passade bra ihop med Sjöberg och också med storasyster Anna. När vi sedan fick reda på att vi väntade tvillingar så var det svårt med namnen. Vi hade några olika kombinationer med pojk- och flicknamn, men när de kommit ut hette de Ettan och Tvåan ett tag innan Siri och Ebba föll på plats.  Fint att alla namnen har fyra bokstäver tyckte vi och att Ebba och Siri passar bra ihop med varandra. Vi tyckte också det var roligt att alla barnen har varsin egen begynnelsebokstav.
 
Mamma Bornia och pappa Habib med barnem Adam och Alfred Mamma: Bornia Shili, 30 Pappa: Habib Shili, 50Barn: Adam 3 och Alfred 4 månader
Pappa Habib: Vi är från Tunisien och bor i Sverige. När vi valde Adam så ville vi ha ett internationellt namn. Mamma Bornia: Jag ville gärna att lillebror skulle heta Alfred för jag tycker mycket om Alfred Nobel och jag tyckte det var ett fint namn. Dessutom betyder det ’unik’ på arabiska.
 
Mamma Cecilie och barnet Leon Mamma: Cecilie Grande, 23 Pappa: Martin Andersson 25 Barn: Leon 8 månader
Mamma Cecilie: Jag är från Norge och jag har en norsk släkting i 50-årsåldern som heter Leon. Vi tyckte det var fint namn. Det är bra också för att det fungerar internationellt. Han ska heta Grande i efternamn och Leon passar bra ihop med det också.
 
Mamma Ulrika med barnen Klara, Hedda och Love Mamma: Ulrika Höhling, 37 Pappa: Andreas Höhling, 37 Barn: Love snart 3 år och tvillingarna Klara och Hedda 13 månader
Mamma Ulrika:Vi vill inte ha släktnamn som tilltalsnamn utan det skulle vara namn som vi kommit på själva. Och när vi valde Hedda och Klara så fick det gärna vara korta koncisa namn som passar ihop med Love. Vi hade tankar på att Love skulle heta Maximilian och då hade nog tvillingflickorna hetat något helt annat. Vi ville också att barnens skulle finnas med i almanackan.
 

Annons

Annons