Bli gravid – så ökar du dina chanser

Går du och drömmer om att bli gravid? Då är det bra att ha koll på ägglossningen och hur kroppen faktiskt fungerar. Barntotal tittar närmare på hur ägglossningen fungerar och hur du vet vilka dagar du kan bli gravid.

Annons

Annons

Bli gravid och få gravidmage

Försöker du bli gravid eller har tanken precis väckts? Oavsett hur långt du har kommit i planeringen kan det vara bra att veta hur kroppen fungerar och när du är fertil. Det är bara några dagar under varje cykel då du kan bli gravid. Det är dagarna före och dagen före ägglossningen, att känna till när dessa dagar infaller är det viktigaste faktorerna om du försöker bli gravid. 

 

Hur fungerar ägglossningen

Ägglossning är den process som inträffar en gång i varje cykel då hormonförändringarna gör att en äggstock släpper ett ägg. Det händer oftast 12 till 16 dagar innan nästa mens. Under första delen av menscykeln växer och mognar ett ägg. När ägglossningen närmar sig ökar östrogenet i kroppen. De höga nivåerna av östrogen gör att andra hormoner ökar, bland annat Luteiniserande hormon, vilket gör att det mogna ägger släpper från äggstocken.

 

När kan jag bli gravid?

Menscykeln varierar från kvinna till kvinna. Men den genomsnittliga längden för en cykel är 28 dagar. Ägglossningen sker oftast 12 till 16 dagar före nästa menstruation. Ägget kan bara bli befruktat i 24 timmar efter själva ägglossningen. När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och vandrar ner till livmodern. Det är under denna vandring som ägget det bli befruktat av spermierna och du blir gravid. Om det inte sker frigörs slemhinnan och menstruationen startar. Detta är början på nästa cykel. Ägget överlever alltså bara i 24 timmar, medan spermier förblir aktiva i upp till fem dagar.

 

När har jag ägglossning?

De två vanligaste sättet att ta reda på när ägglossningen sker är via självtest och kalendermetoden. Ägglossningen sker oftast 24 till 36 timmar efter ökningen av Luteiniserande hormon. Med ett självtest hemma kan du testa när du har maximal fertilitet och därmed bäst chans att bli gravid. Det här är också en bra metod om du har oregelbunden mens. 

Om din mens är regelbunden kan du däremot räkna ut vilka dagar du är fertil med hjälp av kalendermetoden. Då får man noggrant kartlägga längden på din cykel och om din menstruation är väldigt regelbunden kan du anta att din ägglossning sker mellan 12 och 16 dagar innan nästa menstruation.
Man kan även göra en temperaturmätning. Då kontrollerar man sin temperatur innan man går ur sängen under de dagar man väntar på vägglossning. Under den perioden stiger temperaturen oftast med 0.3-0,5 grader. 

Annons

Annons