Nedkylning hjälper vid syrebrist

BebisfötterNyfödda barn som drabbas av syrebrist under förlossningen riskerar att dö eller drabbas av svåra handikapp resten av livet. Nu visar en stor studie att många barn kan räddas genom att barnet hålls nedkylt några dagar efter födelsen.

Annons

Annons

Nyfödda barn som drabbas av syrebrist under förlossningen riskerar att dö eller drabbas av svåra handikapp resten av livet. Nu visar en stor studie att många barn kan räddas genom att barnet hålls nedkylt några dagar efter födelsen.

Bebisfötter

Ett hundratal barn i Sverige får varje år allvarlig syrebrist i samband med förlossningen. Enligt överläkare Mats Blennow vid neonatalavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge skulle minst 25 barn kunna räddas till livet eller undvika svåra handikappande skador.

– Den stora vinsten är att risken för att barnet utvecklar ett neurologiskt handikapp i form av förståndshandikapp, cp-skador, syn- eller hörselnedsättningar, minskar på ett ganska dramatiskt sätt, säger Mats Blennow till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Genom att kyla ner barnet till 33.5 grader C under 3 ½ dygn minskas ämnesomsättningen i kroppen så att hjärncellerna får vila. Detta är möjligt i en kuvös med en särskild madrass som kallt vatten cirkulerar genom.

– Det är ett av de största framstegen på mycket länge i vården av nyfödda, säger Mats Blennow till SR.

Behandlingsmetoden tillämpas på försök och är en del av en utvärdering som pågått i Sverige sedan två år. Utvärderingen är en del i en stor internationell studie.

Annons

Annons