Genombrott i adhd-forskningen

Två flickorHos personer med adhd reagerar hjärnans belöningssystem snabbare på nya intryck. Den upptäckten kan ledda till nya behandlingar, både när det gäller läkemedel och terapi.

Annons

Annons

Hos personer med adhd reagerar hjärnans belöningssystem snabbare på nya intryck. Den upptäckten kan ledda till nya behandlingar, både när det gäller läkemedel och terapi.

Två flickor

Adhd är ett funktionshinder som ger koncentrationssvårigheter, överaktivitet och låg impulskontroll. Ungefär var tjugonde svensk har adhd som påverkar deras vardagsliv.

Forskarna har länge misstänkt att personer med adhd har en obalans i hjärnan av signalämnet dopamin. Nu kan den amerikanska forskaren Nora D Volkow för första gången i en studie på människor visa att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden i mitten av hjärnan.

– Vi kunde se att dopaminaktiviteten var lägre hos dem med adhd. Det förklarar deras symtom som koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll, säger Nora D Volkow, som är chef för National institute on drug abuse i USA, skriver Svenska Dagbladet.

När en person får ett nytt intryck från omgivningen stiger flödet av dopamin i hjärnan. Det varar normalt en stund. Men hos personer med adhd minskar det snabbt när han eller hon nås av ett nytt intryck.

– Belöningssystemet reagerar alltså snabbare på nya intryck hos den som har adhd. Våra fynd ger också en biologisk förklaring till varför personer med adhd oftare än andra blir missbrukare. Droger ger snabb tillfredsställelse, säger Nora D Volkow.

Upptäckten kan enligt Volkow leda till nya skräddarsydda behandlingar, både nya läkemedel och beteendeterapier. Studien publiceras i veckans nummer av medicintidskriften Jama.

Annons

Annons