Barn och övervikt

Många barn och ungdomar väger för mycket, något som kan ge en försämrad livskvalitet både när det gäller den fysiska hälsan men även hur de mår psykiskt. Med bättre mat, mer rörelse och vuxna som engagerar sig går det att förändra situationen till det bättre.
Att äta bra och näringsrik mat samt att röra på sig är grunden för att vi ska må bra. Det gäller både barn och vuxna. För mycket stillasittande framför till exempel tv och dator, men även att barn och ungdomar äter och dricker mycket onyttigheter i form av till exempel läsk, godis, kakor och glass kan leda till övervikt.
Du som vuxen kan hjälpa
Som vuxen kan du göra mycket för att hjälpa barn och ungdomar i din närhet till bättre matvanor. Att få unga att röra på sig mer är inte alltid lätt. Kanske kan du här hitta förslag på hur du får fart på soffpotatisarna. Det behöver inte vara dyrt och krångligt.
Engagemang
Som en röd tråd går ditt engagemang. Det må vara en sliten klyscha att barn härmar de vuxna, men inte desto mindre är det sant. Föräldrarna har ansvar, men även personal i förskola och skola samt andra vuxna i barnets närhet kan bidra med klokhet.
Övervikt ger följdsjukdomar
Den som är överviktig kan få följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och förslitningsskador i leder. Du hittar mer fakta om sjukdomarna under länken Fetma hos barn uppe till höger. Läs också om mobbning och depression som kan bli en följd av övervikt och fetma hos barn.
 
Författare: Nille Kristiansson, Vårdguiden

Annons

Annons

Annons

Annons