Bli av med förstoppning

Förstoppning kan ge barnet magont och mindre blödningar runt ändtarmsöppningen. Läs hur barnet blir kvitt problemet.

Annons

Annons

Förstoppning kan ge barnet magont och mindre blödningar runt ändtarmsöppningen. Läs hur barnet blir kvitt problemet.

Förstoppning har ingenting att göra med hur ofta barnet bajsar utan hur avföringens konsistens är. Både barn och vuxna bajsar olika ofta. Barn kan ha glest mellan avföringarna och ändå ha en normalt fungerande mage. Barnet har förstoppning om det bajsar mindre ofta än normalt och avföringen är torr, kompakt och hård.

Förstoppningen kan göra magen uppblåst och ge barnet magont. Den kan också leda till smärta när det ska bajsa och orsaka mindre blödningar runt ändtarmsöppningen.

Otillräckligt med fibrer eller vätska

Oftast beror förstoppningen på att barnet dricker för lite vätska eller att det inte äter tillräckligt fiberrik mat. Genom att ändra kosten brukar man kunna komma tillrätta med besvären. Tänk dock på att barn under två år inte ska äta en för fiberrik kost.

Sjukdom

Orsaken till förstoppningen kan ibland vara att barnet nyligen har haft feber, diarré eller kräkningar. Kroppen kompenserar vätskeförlusten som kräkningarna, diarréerna och febern ger upphov till genom att suga upp vatten från avföringen. Vissa mediciner kan också verka förstoppande.

Psykologiska orsaker vanliga

Ibland beror förstoppningen på att barnet mer eller mindre medvetet håller kvar avföringen. Det kan bero på att de inte känner sig bekväma med att bajsa i vissa situationer, till exempel på förskolan eller under en resa. Då kan det bildas stora fasta klumpar i tarmen. Samma sak kan hända om föräldrarna för tidigt eller allt för ihärdigt vill potträna barnet. Då kan barnet reagera med att hålla sig som ett vapen i viljornas kamp.

Medicinska orsaker

I sällsynta fall kan förstoppningen bero på medicinska orsaker som förträngning i ändtarmen eller annan bakomliggande sjukdom.

Ond cirkel

Det är vanligt att det uppstår en ond cirkel. När stora och hårda avföringsklumpar ska ut gör det ofta ont, särskilt om barnet har eller får små sprickor runt ändtarmsöppningen. Då försöker barnet att hålla sig, vilket leder till en ny förstoppning.

Åtgärder

Ge barnet fiberrika livsmedel som grönsaker, bönor, frukt (dock ej banan), grovt bröd, müsli, råris, katrinplommon, torkade fikon, russin, aprikospuré och liknande. Undvik vitt bröd, ris, pasta, banan och var sparsam med ost, ägg och mjölkprodukter, i synnerhet vanlig mjölk. Ge barnet mycket vatten att dricka. Du kan också ge katrinplommonjuice som verkar lösande. Ju mer fiberrika livsmedel barnet får desto mer vatten ska det dricka, annars kan de få motsatt effekt. Tänk på att barn under två år inte ska äta en allt för fiberrik kost.

Om barnet har ont när det bajsar finns det salva att smörja runt ändtarmsöppningen som både är bedövande och läkande. På apoteket finns till exempel Xyloproct att köpa receptfritt men rådgör gärna med en läkare eller barnavårdscentralen (BVC) innan du använder den.

Om du misstänker psykologiska orsaker, som för ihärdig potträning, avvakta då med det tills barnet känner sig redo. Stressa inte barnet när det ska bajsa och tvinga det inte heller att sitta långa stunder på pottan eller toaletten.

I vissa fall kan det också bli nödvändigt att ge lavemang. Vid mindre förstoppningar kan det räcka med att ge Microlax. Vid större förstoppningar hos större barn kan Klyx användas. Rådgör med en läkare eller BVC innan du ger lavemang.

Kontakta vården

Du ska kontakta vården om:

  • barnet har ont i magen och feber
  • barnet kräks
  • förstoppningen är långvarig
  • om det finns blod i blöjan eller underbyxorna.

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons