Att använda flytväst

Om du planerar att ta med barnet i båten är det viktigt att du vet hur du ska skydda det från en drunkningsolycka.
Barn i båt ska helst ha flytväst på sig. Barn under ett år kan dock vara besvärade av en flytväst och då kan man låta barnet ha en sele istället som är fäst på en plats så att barnet aldrig kan nå överbord. Det går också bra att ha barnet fastspänt i en cykelstol eller bilbarnstol som är ordentligt fastsatt i båten. Dock måste det ändå finnas en passande flytväst med ombord.
Det är inte bara i båten som flytvästen fyller en funktion. Barn som leker på bryggor och stränder bör också ha en räddningsväst på sig. Lämna för den skull aldrig barnen utan tillsyn. Flytvästen ersätter inte barnvakten!

Annons

Annons

Tre modeller

När du köper en flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Det finns i huvudsak tre modeller av flytväst att välja på idag:
Flytplagg 50N, som i vardagligt tal kallas för seglar- eller fiskeväst, är en smidig väst som bara ska användas av vuxna personer som kan simma. Barn som väger under 30 kilo ska inte använda denna typ av väst.
Räddningsväst 100N, ska användas av barn och vuxna personer som inte kan simma. Den känns igen på den stora kragen. Västen ska vara gul, orange eller röd. Den ska även vara utrustad med reflexer och visselpipa.
Räddningsväst 150N är en uppblåsbar flytväst som är tänkt för dem som ställer höga krav på rörlighet och säkerhet, till exempel personer som använder flytväst i sitt arbete. Västen har reflexer, visselpipa och en ögla, som håller att lyfta en människa med tunga blöta kläder.
flytväst.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Provbada

Låt gärna barnet provbada med flytvästen på. Gå till en simhall och öva. Då ser du också att flytvästen fungerar på rätt sätt. En flytväst får inte vara för stor för då kommer flytkraften för långt ner och då kan kroppen flyta för högt och huvudet tippa bakåt.
Räddningsvästen är utformad på så sätt att den vill vända kroppen till ryggläge och det kan ta lite tid för barnet att vänja sig vid det. Annars kan barnet lätt gripas av panik om det ofrivilligt skulle falla i vattnet. Provbada gärna före varje säsong så vet du att västen fungerar på rätt sätt. Vissa kläder kan påverka flytläget. Det viktigaste är att västen håller barnet i ett stabilt ryggläge. Kontrollera flytvästen

Begagnatköp

Om du köper en begagnad flytväst, kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje. Äldre västar blir gärna sköra i yttertyget. I många kommuner kan man hyra flytvästar. Du kan få reda på var genom att kontakta konsumentvägledningen i din kommun. Du kan också vända dig till Svenska Livräddningssällskapet för mer information.
 
De som tycker att flytvästen är en kostsam investering för ett enstaka tillfälle kan få låna en. Svenska Livräddningssällskapet har medverkat till att det finns flytvästdepåer där det går att låna räddningsvästar gratis eller till en mycket låg kostnad
Köp bara CE-märkta västar. Tänk också på att det finns en del simhjälpmedel som kan förväxlas med flytvästar. Det är viktigt att du köper en produkt som passar ändamålet.
 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons