"Prata inte med främlingar"

Du har säkert växt upp med varningen: ”prata inte med främlingar”. Kanske har du själv använt den när du har pratat med ditt barn. Men för ett litet barn är uttrycket svårt att förstå. Det finns bättre sätt att skydda det mot övergrepp.
Barn och man
Vi vill alla skydda våra barn mot våld och andra övergrepp. Stirra dig inte blind på ohyggligheter som mord och kidnappning. Det är oerhört sällsynt. Betydligt vanligare är våldtäkt och andra sexuella övergrepp. Det finns ingen möjlighet för dig att vaka över ditt barn dygnet runt men du kan lära ditt barn redan i treårsåldern hur det ska uppträda i vardagssituationer, för att minska risken att något händer barnet.

Annons

Annons

Vad är en främling?

Förmaningen ”prata inte med främlingar” är både förvirrande och svår att förstå för ditt barn. Varför får det prata med sjuksköterskan, polisen eller mannen i kassan på mataffären? De är ju främlingar. Och vad är en främling? Är det en person som barnet aldrig har sett tidigare? Eller är det grannen som ni har sett massor av gånger men som ni inte har någon kontakt med?

Oftast inte en främling

Faktum är att de flesta övergrepp inte sker av främlingar utan av människor i barnets närhet som det känner och litar på. Det kan vara en släkting, en granne eller en ”vän” till familjen. När du vill skydda ditt barn mot övergrepp är det bättre att undvika att prata om främmande människor.

Inte följa med

Tanken på att det ska vara farligt att prata med människor väcker onödig ängslan och misstänksamhet hos barnet. Det är inte själva samtalet som är farligt utan vad som kan hända efter det. En farlig situation kan uppstå om barnet följer med en person, till exempel in i hans bil eller till skogen.
Lär ditt barn det här:

  • Om en person vill att barnet ska följa med någonstans så måste det tala om det för dig (eller den som har hand om barnet) först, oavsett vad personen säger eller erbjuder.

Regeln är lätt att komma ihåg och om barnet aldrig ger sig iväg någonstans utan att tala om det för någon kommer ingen att kunna locka in i en bil eller någon annan stans med löfte om godis eller kattungar. Det kan också klokt att berätta för barnet att det ska skrika högt och ljudligt om någon med våld försöker tvinga det med sig.

Enkelt för barnet

Små barn vill veta var du är någonstans och därför är det logiskt för barnet att du vill veta var det är. Lär barnet att alltid säga till dig innan det går någonstans. Om barnet leker på framsidan av huset ska det tala om för dig när det vill gå till baksidan. När du hämtar på dagis ska barnet säga till fröken att det ska gå hem innan det går därifrån. Gör det till en vana att låta barnet berätta när det ska gå någonstans.

Utsatta barn

Barn som inte uppmärksammas hemma eller som i värsta fall misshandlas psykiskt eller fysiskt är ofta extra utsatta för risken att råka illa ut. De barnen lockas lättare med av en person eftersom de får efterlängtad uppmärksamhet.

När barnet är lite äldre

När barnet blir lite äldre är det bra att samtala om risker som finns och vänja barnet vid tanken att alla vuxna inte är att lita på.
 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

 

Annons

Annons