Var tredje barn dör i onödan

Barn i bil– I princip vart tredje barn som omkommer i trafikolyckor dör i onödan för att någon vuxen slarvat med barnens skydd, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör vid VTI.

Annons

Annons

 – I princip vart tredje barn som omkommer i trafikolyckor dör i onödan för att någon vuxen slarvat med barnens skydd, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör vid VTI.

Barn i bil

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) åker cirka fem procent av alla barn omkring i bil utan att vara fastspända med säkerhetsbälte. De bygger sin statistik på observationer av 60 000 fordon.

Statistiken visar också att användningen av skydd minskar ju äldre barnet blir. I en färsk undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa genomfört svarar 15 procent av föräldrarna att deras barn över sex år aldrig använder bilbälte eller sittkudde. I undersökningen ingick 1 000 barnfamiljer.

På 1990-talet undersökte VTI 70 olyckor där 79 barn omkom och VTI tror att den statistiken gäller även idag.

– Vi kom fram till att 25 av barnen skulle ha överlevt om de suttit fastspända på något sätt. Och jag vågar tro att de här siffrorna gäller än i dag, säger Jan Wenäll, till Aftonbladet.

Annons

Annons