Emmaljungas bilbarnstol sämst i test

BabyskyddEmmaljungas bilbarnstol har så dåligt fästsystem att den kan vara direkt livsfarlig vid en frontalkrock. Det visar ett test som konsumenttidningen Råd och Rön har gjort.

Annons

Annons

Emmaljungas bilbarnstol har så dåligt fästsystem att den kan vara direkt livsfarlig vid en frontalkrock. Det visar ett test som konsumenttidningen Råd och Rön har gjort.

Babyskydd

Emmaljungas bilbarnstol First Class 0+ är ett babyskydd för barn 0-12 månader.  Stolen kan flyttas mellan Emmaljungas barnvagnschassi och bilen som då är utrustad med en permanent monterad basplatta. Konsumenttidningen Råd och Röns test visar nu att stolen kan lossna från basplattan och slungas framåt med en förödande kraft vid en frontalkollision.

– Resultatet är skrämmande. Tidigare har vi sett utländska lågprisfabrikat som visat liknande resultat, men inget svensktillverkat som ens har varit i närheten av det här, säger testkoordinator Ronny Karlsson i Råd och Rön.

Vid den här typen av test är det något av en standard att prova stolarna i 50 km i timmen. Råd och Röns test gjordes i 64 kilometer i timmen. Det gör trafikforskaren Thomas Turbell något skeptisk till resultatet.

– Man kan alltid köra sönder bilbarnstolar. Kör man tillräckligt fort och tillräckligt hårt så kan man köra sönder vad som helst, säger han till Råd och Rön.

Men Ronny Karlsson håller inte med.

– Hade vi varit för hårda hade ingen stol klarat sig, men nu gör ju de allra flesta det, säger han.

Totalt testades elva stolar och de fick resultatet 6-9 poäng av tio möjliga. Emmaljunga First Class 0+ fick 2.

Råd och Rön rekommenderar att stolen fästs med bilens bälte istället för den särskilda fästplattan.

Vi har försökt nå Emmaljunga Barnvagnsfabrik för en kommentar men de meddelar att de inte svarar på frågor via telefon utan hänvisar till företagets e-postadress.

Mer information:

 

Annons

Annons