Få barnet att sova i eget rum

Det är bra om barnet sover i en egen säng. Till att börja med i ert sovrum och senare i ett eget rum. Det kommer troligen att ge er mycket bättre sömn än om barnet sov i er säng. Många barn far runt och bökar i sängen under nätterna och det kan vara svårt att få sova.
Barn som sover
Det kan hända att ert samliv påverkas i allt större utsträckning av att det ligger ett barn mellan er. För många föräldrar slutar det med att de turas om att sova med barnet i deras rum medan den andra sover i ett annat rum, för att åtminstone en av dem ska vara utvilad efter natten. Det är inte så bra i längden.
Samtidigt är det ju jättemysigt att sova tillsammans med barnet – att känna värmen från det lilla knytet, att kunna smeka och klappa det och att få vakna upp tillsammans. Hur man vill göra är självklart upp till varje familj och inget man ska moralisera om. Det beror också på hur barnet beter sig om nätterna. För vissa passar det ena bättre, för vissa det andra. Gör det ni själva trivs med.
Någon gång blir det trots allt dags för barnet att sova i ett eget rum. Kanske för att sömnen blir allt för störd, för att sexlivet nästan upphört eller för att det har blivit för trångt i sängen. Att göra den omställningen kan vara svårt både för er och barnet. Därför har vi listat ett antal tips för att underlätta övergången.

Annons

Annons

Berätta för barnet

Berätta för barnet att det ska få ett alldeles eget rum med en egen säng. Låt inte barnet få känna sig undanskuffat genom att säga att det har blivit för stort eller att det stör er. Berätta att alla stora barn sover i eget rum, gör det till något positivt. Berätta hur spännande det ska bli.

Inte i ett pressat läge

Om ni kommer att få en bebis som ska sova i ert rum är det viktigt att barnet inte känner det måste flytta för att ge rum åt den nya familjemedlemmen. Det kan skapa avundsjuka men också oro för att den nya bebisen är mer älskad. Gör överflyttningen i god tid innan bebisen kommer eller gör den en tid efter – inte samtidigt. Undvik också att göra flytten samtidigt som barnet börjar förskolan eller vid någon annan stor förändring i barnets tillvaro. För många stora förändringar samtidigt kan skapa otrygghet hos barnet.

Låt barnet vara med och göra rummet till sitt

Låt gärna barnet vara med och förbereda rummet – sätt upp några nya planscher, bädda med spännande sängkläder och fixa mysig belysning. Handla några saker till rummet tillsammans och låt barnet få vara med och påverka. Låt det till exempel få välja sängkläderna själv.

Bästa stället i huset

Se till att rummet blir mysigt och kul. Gör det roligare för barnet att var i sitt eget rum än i ert. Undvik att leka, gossa, läsa sagor och titta på tv i ert sovrum. Tv-tittande bör undvikas i barnet rum också men resten kan ni göra tillsammans där. Ert rum kommer då att kännas tråkigt och oattraktivt.

Invigningsfest

Fixa en invigningsfest. Bestäm datum för partyt och börja prata om det redan flera dagar i förväg. Bjud in några grannbarn, dagiskompisar eller far- och morföräldrar. Det bygger upp en positiv förväntan på det som ska ske.

Inte som fängelse

Använd inte rummet eller sängen som ett ställe för att straffa barnet. Att skicka in barnet på sitt rum när det har varit olydigt gör att barnet får svårare att tycka om sitt rum. Då blir det en plats som förknippas med något negativt.

Samma nattrutin som tidigare

Om någon av er har legat bredvid barnet tills det har somnat kan det vara en god idé att fortsätta med det i det nya rummet också, så att det inte blir två förändringar samtidigt. Försök sen att få barnet att somna på egen hand.

Tidigare är lättare

Ju tidigare ni bestämmer att barnet ska sova i ett eget rum desto lättare brukar övergången bli.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons