Problem med sängvätning

barn soverAtt barn kissar i sängen upp till fem års ålder anses normalt. Först efter det kan man tala om sängvätning eller enures.

Annons

Annons

Att barn kissar i sängen upp till fem års ålder anses normalt. Först efter det kan man tala om sängvätning eller enures.

Sovande pojke

Sängvätning, eller enures, är ett ganska vanligt problem bland barn. Man vet ännu inte säkert varför vissa barn inte vaknar när de behöver kissa. Men man vet att det är ärftligt. Hos cirka 75 procent av sängvätande barn finns det en sängvätare i släkten. Det finns sällan psykologiska orsaker till problemet.

De flesta barn blir torra i två- till treårsåldern. I regel blir de torra på dagen innan de blir torra om natten. När ett barn efter fem års ålder fortfarande kissar i sömnen kan man tala om sängvätning eller enures. Det är dubbelt så vanligt bland pojkar som bland flickor.

Att barn kissar i sängen uppfattas som normalt fram till femårsåldern. Innan dess behöver inte aktiva åtgärder sättas in. Om ett yngre barn har varit torrt under en längre period men sen börjar kissa i sängen bör det dock utredas.

Orsaker

Vissa undersökningar tyder på att barn med enures är mer svårväckta än andra. En del sängvätande barn producerar också mer urin under natten än andra barn i samma ålder, ibland mer urin än på dagen. Det finns också vissa sjukdomar i urinvägarna som kan ge enures, till exempel urinvägsinfektion, men då har barnen oftast problem även under dagtid.

Behandling

Barn med enures får träffa en läkare innan man sätter in någon behandling. Behandling blir sällan aktuell innan fem års ålder, dels för att det är många barn som fortfarande blir torra naturligt under den perioden och dels för att det ännu inte är ett så stort problem för barnet.

Det finns egentligen två metoder för behandling av sängvätning – enureslarm och medicin. Larmet är kopplat till en matta som läggs under lakanet. När barnet kissar tjuter larmet. Det är då meningen att barnet ska vakna, sluta kissa, stiga upp och gå på toaletten. Läkemedel finns som både nässpray och tabletter. Medicinen ska tas på kvällen innan barnet går och lägger sig. Medicinen verkar genom att minska produktionen av urin. I vissa fall kan medicin och larm kombineras.

Andra råd

Det är viktigt att övertyga barnet om att det inte är barnets fel att det kissar på sig. Straffa aldrig barnet för att det väter sängen. Skaffa en madrass som är lätt att rengöra eller skydda den med ett särskilt plastöverdrag. Man kan också få engångslakan med stor uppsugningsförmåga utskrivna. Det kan hjälpa att väcka barnet en gång under natten för att låta det kissa. Se också till att barnet inte får för mycket att dricka innan det ska sova. Regelbundna mat- och toalettvanor på dagen underlättar för barnet att bli torrt om natten.

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons