Sov inte med ditt spädbarn

Barn med mammaEnligt en ny studie kan över hälften av fallen med plötslig spädbarnsdöd kopplas till samsovande med barnet.

Annons

Annons

Enligt en ny studie kan över hälften av fallen med plötslig spädbarnsdöd kopplas till samsovande med barnet.

Barn och mamma

Termen plötslig spädbarnsdöd började användas för cirka 40 år sedan för att beskriva oförklarliga dödsfall bland spädbarn. Sedan dess har forskning lärt oss att det finns olika faktorer som påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd. Bland annat är det större risk att barnet drabbas om det sover på mage, med kudde eller mjuka föremål i sängen och om mamman är rökare.

Genom denna kunskap har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minskat kraftigt de senaste tjugo åren.

Nu har forskare i England för första gången kunnat bevisa att samsovande med barnet också är en stor riskfaktor. Huvudförfattaren av rapporten, Peter Fleming, är professor inom barns hälsa och fysiologiska utveckling vid Bristol University.

– Det är 25 gånger mer riskabelt än att ha barnet med dig i sängen, säger han till tidningen The Independent.

Forskarna har under fyra år studerat 80 fall av plötslig spädbarndöd bland barn upp till två år i sydvästra England. Resultatet visar att 54 procent av barnen som avled gjorde det när de sov tillsammans med en eller båda föräldrarna. I nästan i en tredjedel av fallen hade den vuxne druckit alkohol eller tagit droger innan sänggående.

–  Folk förstår konsekvenserna av att dricka och köra bil och de flesta följer de råden. Så vi vill att föräldrar som druckit eller tagit några droger avstår från att samsova med sitt barn, sa Peter Flemming.

Enligt Peter Flemming är det många som går upp ur sängen på natten för att mata sitt barn i soffan eller fåtöljen i tron om att det är säkrare. Men skulle man somna där är risken för plötslig spädbarnsdöd större än i sängen.

– Efter att föräldern har matat barnet är det väldigt viktigt att de lägger tillbaka barnet i dess säng, menar Peter Flemming.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal.

Annons

Annons