Sömn och tonåringar

Tonaring sover med dator

Vårt sömnbehov ändrar sig genom hela livet. Yngre skolbarn behöver sova ungefär nio timmar per natt. Det varierar naturligtvis. En del tonåringar verkar sova alldeles för lite på vardagarna och tar igen sömnbristen genom att sova bort hela helger. Hur mycket behöver egentligen en tonåring sova? Kan man ta igen förlorad sömn?

Tio timmar per natt

Pubertetens alla förändringar tröttar ut. De flesta tonåringar skulle därför behöva sova en timme extra. Men det är få som sover tio timmar varje natt. Behovet varierar också från individ till individ. Den som vaknar pigg sover oftast tillräckligt, och den som knappast vaknar förrän framåt förmiddagen, sover oftast för lite. Till en viss del kan man även säga att det finns morgon- och kvällsmänniskor.

Sömn ger hjärnan arbetsro

Genom att sova får tonåringen möjlighet att vila, återhämta sig och bearbeta dagens intryck. Sömnforskning visar klart och tydligt, att sömnen är nödvändig för att ditt barn ska kunna minnas och lära sig nya saker. God sömn hjälper hjärnan att sortera det man tagit in under dagen och ökar kreativiteten och förmågan att prestera, reagera och koncentrera sig. Sömn ger helt enkelt hjärnan arbetsro. Dessutom är djup sömn viktig för tonåringens tillväxt och immunförsvar.

Att ta igen förlorad sömn

Det råder idag delade meningar inom vetenskapen om det går att ta igen förlorad sömn. Men vi vet nu, att en god natts sömn ger en gratis repetition av den kunskap man fått under dagen. Sover din tonåring inte tillräckligt en vardagkväll går den alltså miste om mycket av det som den lärt sig under dagen.

Tips för bättre sömn hos tonåringar

  • Oregelbundna vanor gör att kroppen lätt hamnar i obalans. Försök se till att din tonåring lägger sig och stiger upp vid ungefär samma tider varje dag. Om tonåringen sover tillräckligt i veckorna, behövs ingen extra sömn på helgerna. 
  • Är din tonåring ofta trött kan en tupplur på dagen hjälpa till att ladda batterierna. Tuppluren bör inte vara längre än någon timme, annars får sömnen motsatt effekt och det kan bli svårt att somna på kvällen. 
  • Oro och stress kan göra det svårt att koppla av och sova gott. Försök ha en bra relation med ditt barn och var lyhörd. Det är inte alltid lätt att få en tonåring att öppna sig. Ibland kan det hjälpa tonåringen att skriva ner tankar och känslor i en dagbok. 
  • Se till att tonåringen inte fastnar framför tv:n eller datorn sent på kvällarna. TV-tittande aktiverar hjärnan. Har du möjlighet kan du spela in de program som tonåringen absolut vill se. 
  • Motion är bra för både hälsan och sömnen. Uppmuntra din tonåring att delta i olika fysiska aktiviteter på fritiden. 
  • Det är inte bra att äta och dricka för mycket innan man går och lägger sig. Lär i stället ditt barn att varva ner med en varm dryck utan koffein. Ett varmt bad kan också vara avkopplande. 
  • Hjälp tonåringen att skapa ett trivsamt sovrum med en skön säng. När man ska sova är det skönt med lugn och ro, lite lägre rumstemperatur och mörka gardiner. 
  • Många börjar i tonåren också gå ut på kvällarna. Detta fungerar inte alltid väl med skolarbetet. Se till att ha tydliga regler för hur länge din tonåring får vara ute i veckorna och på helgerna. Ju senare på natten desto större risker. Se också till att tonåringen har tid för att återhämta sig efter en sen kväll.

Mer information

Författare: Helena Cronberg, Webbredaktör, Vårdguiden
Granskare: Britt-Marie Ygge, Utvecklingsenheten, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.