Anna Wahlgren anmäls till BO

anna_wahlgren_nb.jpgFörfattaren och niobarnmamman Anna Wahlgren anmäldes idag till Barnombudsmannen av svenska barnläkarföreningen som menar att hennes uppfostringsmetoder är direkt livsfarliga för barnet.

Annons

Annons

Författaren och niobarnmamman Anna Wahlgren anmäldes idag till Barnombudsmannen av svenska barnläkarföreningen som menar att hennes uppfostringsmetoder är direkt livsfarliga för barnet.

 anna_wahlgren_nb_big.jpg

Anna Wahlgren skrev Barnaboken 1983 och den har lästs av tusentals föräldrar i Sverige. Hennes uppfostringsmetoder har debatterats hett de senaste åren då hennes rekommendationer gått stick i stäv med barnläkarnas.

Starka reaktioner

Wahlgren har en egen hemsida där hon bland annat visade videofilm på hur man får barnet att sova. Videoklippet har nu tagits bort sedan många föräldrar reagerat starkt. I filmen visas hur man ska trycka ner barnet i barnvagnen och sedan rycka barnvagnen hastigt och kraftigt fram och tillbaka.

Auktoritära metoder

Barnläkare Marie Köhler framför sin kritik i Dagens Nyheter. Hon menar att Wahlgrens metoder är auktoritära och exemplifierar med Wahlgrens råd att trycka ner barnet i vagnen, att inte bry sig om att barnet dunkar huvudet i spjälsängen och att ignorera barnets skrikande.

Livsfarliga

Idag anmäldes Anna Wahlgren till Barnombudsmannen av Svenska barnläkarföreningen genom barnhälsovårdsöverläkaren i Stockholm, Margareta Blennow som häpnar över Wahlgren råd till föräldrar. Hon anser att Wahlgrens metoder är direkt livsfarliga för barnet. Även barnpsykologen och författaren Malin Alfvén varnar för Anna Wahlgrens metoder.

Självkritisk

Margaretha Blennow är också självkritisk.
– Att Anna Wahlgren har fått så många som vänt har sig till henne är ju faktiskt ett tecken på att vi inte har lyckats tillräckligt i barnhälsovården, säger hon till Sveriges Television.

Annons

Annons