Dags att köpa cykel?

Hoppa över stödhjulen och lär barnet cykla på riktigt istället. Vi berättar hur du gör och vad du behöver veta för att köpa en bra cykel till ditt barn.
Barn lär sig cykla

Annons

Annons

När kan barnet börja cykla?

Enligt NTF, som stödjer sig på rekommendationer från barnläkare och forskare, är barn inte mogna att lära sig cykla förrän vid fem till sex års ålder – när de kan lära sig att cykla utan stödhjul. Enligt dem ska du inte köpa en cykel med stödhjul. Barnet kan lätt komma upp i höga hastigheter och mindre barn kan glömma bort att bromsa eller styra och köra rakt in i en vägg eller nedför en trapp. Om olyckan är framme kan barnet skadas allvarligt. Dessutom gör stödhjulen att barnet lär sig att luta sig åt fel håll i kurvor vilket kan vålla problem när de tas bort.
Samtidigt kan det vara svårt att vänta med cykelköpet om barnets kompisar redan har fått cyklar. Om du vill att ditt barn ska använda cykel med stödhjul är det viktigt att du är extra uppmärksam när barnet använder den och att det sker på en stor, öppen och plan yta – självklart utan trafik.

Rätt storlek

När du ska köpa den första cykeln bör du ta med dig barnet så att ni kan prova ut en som är lagom stor. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln (för barn i skolåldern, med cykelvana, kan det räcka med att nå ned med ena foten).

  Storleksguide

 3-4 år  12 tum
 5-6 år  16 tum
 7-9 år  20 tum

Köpa cykel

  • Barnets första cykel ska vara utrustad med fotbroms. Vänta med växlar och handbroms. Barn har fullt upp med att hålla balansen, styra och bromsa.
  • Cykeln ska vara utrustad med ringklocka, heltäckande kedjeskydd och reflexer fram, bak och på hjulsidorna (belysning behövs inte eftersom små barn inte ska cykla i mörker).
  • Pojkram ökar risken för skador. Välj en cykel med öppen ram som passar både flickor och pojkar.
  • Ett för högt styre är inte lämpligt för barn. Det ger felaktig viktfördelning och sämre styrförmåga.
  • Breda däck ger ett visst fartmotstånd och det är bra för små barn.
  • Pedalerna ska vara räfflade och inte släta och hala.

Alltid hjälm

Självklart ska barnet alltid ha hjälm på sig när det cyklar. Köp en småbarnshjälm eller cykelhjälm med grönt spänne. Barn som cyklar lämnar ofta hjälmen på när de leker och klättrar, därför har allvarliga olyckor inträffat med cykelhjälmar där barn har blivit hängande. Det gröna spännet löser ut om belastningen på det blir för stor. Skulle hjälmen fastna i något löser spännet ut så att barnet inte blir hängande.

Att lära barnet cykla

Vid fem till sex års ålder är barnet moget att lära sig cykla på en tvåhjuling utan stödhjul. Ett par timmars vuxenhjälp vid ett par tillfällen brukar räcka. Fäst en stödpinne i cykels ram bakom sadeln. Med stödpinnen kan du hjälpa barnet att balansera och hålla emot om det är på väg att välta. Det finns också särskilda stödpinnar i metall som kan monteras på cykelramen att köpa i cykelaffärer.

Tips

Om barnet har svårt att lära sig cykla kan man montera av tramporna. På så sätt kan barnet börja med att öva in balansen utan att behöva tänka på trampandet. Det finns också cyklar utan trampor, så kallade springcyklar i handeln. De kan vara bra som första cykel.

Varning

Ett barn bör inte röra sig i trafiken med en cykel förrän tidigast vid åtta till tio års ålder och då helst på cykelväg i sällskap med en vuxen. Först i tolvårsåldern kan barnet börja reda sig själv i trafiken.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons