När ditt barn får syskon

Familj med nyfödd

Vi berättar hur du förbereder ditt barn på att det ska få ett syskon och hur du minimerar och hanterar barnets svartsjuka, vrede och oro. Barnets känslor för sitt syskon är ofta motstridiga. Det är spännande och kul med en bebis men samtidigt kan barnet känna ilska mot den nya inkräktaren som tar mycket av föräldrarnas uppmärksamhet och tid.

Så förbereder du barnet på att det ska få ett syskon

Om barnet är yngre än 18 månader kan det vara svårt att förbereda det på att det kommer att få ett syskon. Antagligen reagerar det med både förvåning och vrede när du kommer hem med en inkräktare som du ägnar mycket tid och uppmärksamhet åt. Samtidigt glömmer små barn snabbt att de har varit det enda barnet. Det äldre barnet kan hantera situationen bättre om ni låter det känna sig tryggt och harmoniskt i relationen till er som föräldrar och till den nya familjemedlemmen.

Att berätta om det kommande syskonet

Vänta gärna en bit in i graviditeten innan ni berättar för barnet att det ska få ett syskon. Små barn har en mycket begränsad tidsuppfattning. Och varför förklara det obegripliga om något till er förtvivlan skulle gå snett under graviditeten. Det är bra om du kan vänta tills du är i sjätte graviditetsmånaden. Då finns det ändå tillräckligt med tid för barnet att bekanta sig med tanken på att få ett syskon och att engagera det i graviditeten. Det är viktigt att barnet först får höra från er att det ska få ett syskon. Tänk på att det är lätt hänt att människor i din omgivning antyder eller kommenterar din graviditeten.

Engagera barnet i graviditeten

Att engagera barnet i graviditeten kan göra det lättare för det att förbereda sig inför ankomsten av en lillebror eller lillasyster. Tänk på att inte överdriva detta engagemang, barnet annars kan tycka att allt kretsar runt den kommande bebisen.

Låt barnet känna hur bebisen i magen rör sig. Det kan också få följa med till mödravårdscentralen någon gång – då kan det kanske få lyssna på bebisens hjärtljud. Det är verkligare och lättare för barnet att förstå att det ska få ett syskon när det finns konkreta tecken. Då blir det dessutom mer intressant. Ni kan prata om bebisens namn och om ni tror att det blir en flicka eller en pojke. Att läsa böcker som handlar om att bli storebror eller storasyster kan också vara en god idé för att få barnet mer intresserat av sitt kommande syskon.

Tips! Boken Jag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren är det många som gillar. Den handlar om ett storasyskon som är rädd att föräldrarna ska tycka mer om den nya bebisen.

Få barnet förstå vad en bebis är

Barnet kan ha fantasier om att bebisen är ett litet knyte som kan hanteras som en docka eller att den är en liten kamrat som man genast kan leka med. Det är viktigt att barnet inte har dessa föreställningar. Tala om för barnet att bebisar inte kan leka till en början och att de för det mesta bara ligger och tittar eller sover. Säg att de skriker mycket, att de kissar i blöjan och att de behöver mycket tid och hjälp. Berätta för barnet att det var likadant när det föddes.

Ta gärna fotoalbumet till hjälp för att visa. Tala om för barnet att det kan få hjälpa till att sköta den nya familjemedlemmen ibland – om det vill. Bjud hem någon bekant som har en bebis så att ditt barn kan förstå hur spädbarn beter sig och att de måste skötas.

Ändra rutiner i god tid för att undvika negativa kopplingar till nykomlingen

Barn kan lätt känna sig undanskuffade och i vägen när de får ett syskon. Därför ar det bra att ändra en del rutiner i god tid innan förlossningen så att barnet inte kan sammankoppla dessa förändringar till den nya familjemedlemmen.

Om bebisen ska ta över barnets spjälsäng är det viktigt att ni lär det sova i egen säng i god tid innan bebisen kommer. Om spjälsängen får stå tom i någon månad slutar barnet förhoppningsvis att betrakta den som sin.

Om du fortfarande ammar kan du börja minska ner på det och sluta några månader innan förlossningen. Om barnet fortfarande minns och längtar efter bröstet kan det känna sig undanträngt när den nya bebisen läggs till bröstet.

När ni kommer hem från BB kommer det att vara svårt för dig att få tid att sköta och natta det äldre barnet. Det innebär att din partner kommer att få ta ett större ansvar för de sysslorna. Låt honom börja ta mer hand om barnet i god tid innan bebisen kommer.

Det är vanligt att barnet inte får spendera lika mycket tid på förskolan när du är föräldraledig. Vänj barnet vid de nya tiderna redan någon månad innan förlossningen.

Att berätta om förlossningen

Ett par veckor innan förlossningen är dags att förbereda barnet på vad som kommer hända i samband med den. Berätta för barnet vem som kommer att passa det när du eller ni är borta. Lova inte något som ni inte kan hålla. Om BB-vistelsen blir längre än planerad kommer barnet att känna sig lurat. Undvik att ge exakta besked.

När barnet kommer

Det är viktigt att barnet får säga adjö innan ni åker till BB, även om det innebär att ni måste väcka barnet mitt i natten. Om barnet vaknar upp och ni är borta kan det verkligen känna sig övergivet.

När bebisen har kommit

Barnet känner sig ofta tryggare om det får komma och hälsa på dig på BB. Om det har tillstött komplikationer eller om du har blivit sydd och har svårt att röra dig är det bra att vänta några dagar tills du mår bättre. Mötet med syskonet kanske inte är det barnet hade hoppats på. Den lilla skrynkliga blåröda varelsen är inte alls den kamrat som han eller hon hade förväntat sig och det första mötet är sällan den idyll man förväntat sig som nybliven tvåbarnsfamilj.

Hemkomsten från BB

I första hand är det mamman barnet vill träffa vid hemkomsten – inte den nya bebisen. Låt någon annan ta hand om den för ett ögonblick så att ditt barn hinner få träffa dig en stund först.

De första besöken

Be vänner och bekanta som kommer för att beskåda bebisen att ge det äldre barnet uppmärksamhet också. Det är lätt hänt att all uppmärksamhet riktas mot den nya familjemedlemmen och det kan spä på barnets oro för att bli övergivet.

Amningen

Gör amningen eller flaskmatningen till en mysig stund. Låt barnet vara med, kanske kan du läsa en saga samtidigt. Det kan dock ta ett par veckor innan det är möjligt eftersom amningen måste vara väl etablerad först. Om barnet vill prova mjölken så ge det några droppar på fingret så att det inte tror att det går miste om något smaskigt. Förklara för barnet att bebisar måste äta ofta och att de inte kan äta riktig mat, bara mammas mjölk. Om barnet själv ammades kan du visa bilder på det.

Partnern är jätteviktig

Partnern kan i hög grad mildra barnets negativa reaktion på bebisen. Hon eller han kan spendera tid med barnet när du är upptagen med att mata bebisen och kan ta hand om bebisen när du spenderar tid med barnet. Försök planera dagarna så att barnet får ensam tid med åtminstone en av föräldrarna varje dag utan bebisens närvaro. Försök att växla så att det inte bara blir ena föräldern med ena barnet och andra med det andra.

Förklara vad en familj är

Få barnet förstå att de flesta familjer har fler än ett barn. Det är inte ett svek som det har utsatts för. Berätta att de kommer att kunna leka tillsammans när bebisen blir lite äldre.

Involvera barnet

Låt gärna det äldre barnet vara med och sköta bebisen om och när det vill men truga inte. Ge det lämpliga uppgifter för dess ålder. Det kan vara allt från att hämta blöjor till att hjälpa till med badningen. Låt barnet få en känsla av att det har en viktig uppgift i familjen. Överdriv dock inte det där med att ”du är mammas stora flicka”. Hon kanske inte alls känner sig stor. Hon kanske inte ens vill vara stor när hon upptäcker att den mindre får mycket mer uppmärksamhet.

Motreaktion är vanligt är vanligt hos ett äldre syskon

Det är vanligt att det större barnet plötsligt börjar kissa på sig, äter dåligt och talar bebisspråk. Det kan vara en signal att barnet känner sig åsidosatt. Om det sker någon enstaka gång och mest verkar vara på lek så ta hand om barnet och låt det få känna sig litet och sårbart för en liten stund.

Det kan också hända att barnet riktar sin ilska mot hotet, det vill säga bebisen. Det kan ske i olika former. Barnet kanske föreslår att ni ska sälja lillebror. Det kanske försöker slå eller klösa den nyfödda bebisen. Om ni blir arga på barnet kan det känna sig än mindre älskat och oönskat. Den effekten vill ni säkert inte uppnå. Det äldre syskonet gör det inte av elakhet utan av frustration, otrygghet och förtvivlan. Förklara att ni älskar honom eller henne lika mycket som förut och försök ägna barnet lite mer tid. Det är speciellt viktigt att modern gör det.

Skydda bebisen

Ge inte det större barnet möjlighet att skada den lilla bebisen vare sig avsiktligt eller oavsiktligt. Det kan skapa svåra skuldkänslor en lång tid framöver även om du visar att du är förstående och förlåtande. Övervaka deras umgänge och var observant på aggressivt beteende, speciellt när barnet tror att du inte ser. Sätt upp fasta regler för när barnet får hålla bebisen.

Häng gärna upp ett myggnät över bebisens säng för att skydda den mot klossar eller leksaker som kan hamna i sängen oavsiktligt eller avsiktligt. Låt barnet få tro att det är för att skydda bebisen mot mygg.

Fördelar med att vara stor

Det kan vara lämpligt att införa en del särskilda privilegier för det äldre barnet för att det ska uppskatta att det är äldre än sitt syskon – kanske regelbundna utflykter, en senare tid för att gå till sängs, lördagsgodis eller att få göra saker som nykomlingen är för liten för.

Låt barnet få visa sin svartsjuka

Svartsjuka är en naturlig del av syskonskap. Att behöva dela kärlek och uppmärksamhet med någon annan är självklart inget barnet uppskattar. Inom barnet finns både aggressiva impulser och viljan att behålla föräldrarnas kärlek genom att vara till lags.

Kräv inte att barnet ska älska bebisen, barnet kan få skuldkänslor för att han eller hon inte gör det. Däremot kan ni kräva att barnet respekterar den nya familjemedlemmen och behandla honom eller henne väl. Låt barnet få lov att visa sin svartsjuka och försök sedan att lösa problemet. Det äldre barnet kommer vanligtvis över den värsta svartsjukan inom åtta månader.

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska.