Så pottränar du ditt barn

Har du tänkt potträna ditt barn? Då kan du få hjälp och goda tips av oss för att göra det så smidigt som möjligt.
Potträna barnet
Potträning är egentligen ett ganska missvisande ord eftersom det inte handlar så mycket om träning. Det handlar mer om barnets utveckling. Ett barn kan inte träna sig att vara torrt och rent innan det är utvecklingsmässigt moget. Det måste kunna känna när det behöver gå på pottan. Barnet måste också ha förmågan att kunna kontrollera blåsans och ändtarmens muskulatur så att det hinner till pottan innan olyckan är framme. Den här boken är ett hett tips för dig som vill veta mer om just detta.
Missa inte världens bästa målarbok för barn. Gratis!
Måla färdiga bilder, eller börja på helt vitt papper. Barnet lär sig blanda färger (färglära) och övar precision. Barnet kan även sätta färdiga stämplar på bilden och skriva texter, till exempel skapa gratulationskort, födelsedagskort och annat. När bilden är klar kan den delas med nära och kära.
Kids Coloring Book: Paint

Annons

Annons

Länk: App Store
Länk: Google Play

Meningslöst innan barnet är runt 1 ½ år gammalt

Att börja potträna ett barn innan det är runt ett och ett halvt år gammalt är ganska meningslöst även om det råder delade meningar om när barn är mogna för potträning. Forskning visar att oavsett hur tidigt man än börjar med potträningen så blir barnet ändå inte rent och torrt förrän tidigast när det är två till tre år, och då bara dagtid. Barnet behöver ofta en blöja under natten tills det är tre till fyra år gammalt, kanske ännu äldre. Flickor blir i regel torra tidigare än pojkar.

Var lyhörd

Potträning är ingen exakt vetenskap. Hur det går till varierar oerhört mycket mellan olika barn. De flesta lär sig att först kontrollera bajset och sen kisset men för vissa barn är det tvärtom. En del hoppar över pottstadiet och börjar använda toaletten direkt. Vissa visar intresse för pottan sent men blir istället torra över en natt nästan. Som förälder får man vara lyhörd för barnets signaler och anpassa potträningen därefter.

Bekanta barnet med pottan

När barnet någon gång i tvåårsåldern börjar intressera sig för vad som kommer i blöjan kan det vara dags att bekanta det med pottan. Visa den och tala om vad den ska användas till. Du kan låta barnet sitta på pottan medan du själv sitter på toaletten – barn tycker om att härma vuxna. Om barnet bajsar regelbundet kan du låta det få sitta på pottan en stund vid den tiden då barnet normalt brukar bajsa. Helt plötsligt kommer det något i pottan och barnet blir glatt överraskat. Ge barnet beröm men överdriv inte med dans och sång. Tvinga aldrig barnet att sitta på pottan, det kan få motsatt effekt. Om det skulle hända att barnet blir negativt inställd till pottan är det bäst att inte prata om den tills barnet själv börjar intressera sig för pottan igen.

Att börja använda pottan

När barnet i förväg känner att det behöver kissa eller bajsa är det dags att uppmuntra det till att använda pottan på riktigt. Beröm barnet när det lyckas kissa eller bajsa på pottan och undvik att tjata eller tvinga barnet att använda den. Annars kan det hända att barnet håller sig och det brukar sluta med förstoppning. Ju mer angelägna föräldrarna är att barnet ska använda pottan desto större är risken för problem. Det finns fördelar med att använda potta istället för toalett, åtminstone när det gäller små barn. Barnet kan uträtta sina behov själv och det riskerar inte att ramla och slå sig. De yngsta barnen känner sig tryggare på en potta än på en toalett.

Att sluta med blöja

När du märker att ditt barn regelbundet sitter på pottan och blöjorna oftast är torra är det dags att sluta använda dem. Men var beredd på att olyckor ändå kommer att ske. Undvik att bli irriterad eller arg när det händer, barnet kan annars känna skuld. Förklara att olyckor sker och att det kanske till och med har hänt dig själv någon gång. Om du bor i villa med trädgård är det perfekt att låta barnet springa omkring i trädgården utan blöja under sommaren. Men behåll underbyxorna på så att barnet känner att det obehagligt när det kissar på sig.

Att sova utan blöja

De allra flesta barn blir först torra på dagen. Det kan ta ytterligare flera månader innan barnet blir torrt om natten. I många fall kan det ta ännu längre tid. Ungefär 18 procent av fyraåringarna kissar på sig under natten och cirka sju procent av sjuåringarna. När barnet vaknar med torr nattblöja är det dags att börja prova utan. Men räkna med olyckor. Köp plastad frotté och lägg i sängen under lakanet för att skydda madrassen.

Att gå från potta till toalett

Placera en barnsits på toaletten så att barnet kan sitta bekvämt. Det är också bra att ställa en liten pall framför toalettstolen så att barnet kan ta sig upp och ner själv och ha stöd för benen när det sitter. Vissa barn, speciellt de som börjar potträningen sent, går på toaletten direkt utan att använda potta innan.

Återfall

Det händer att barn som tidigare varit torra och rena plötsligt kissar och bajsar på sig igen. Det kan bero på större förändringar i livet som gör barnet stressat. Till exempel att det har fått ett syskon eller att det har börjat på en ny avdelning på dagis. Det kan också sammanfalla med en intensiv trotsperiod. I vissa fall kan det också bero på urinvägsinfektion.

Bra tips

  • Barnet inser gradvis att det är skönt att slippa blöja, få klara av saker själv och att få känna sig stor. Lyssna till barnets signaler när det är redo för att ta ett nytt steg i potträningen.
  • Tvinga eller tjata aldrig att barnet ska använda pottan eller toaletten. Motsatt effekt är så gott som garanterad.
  • Visa inte att du tycker att bajset luktar illa eller att du tycker det är äckligt.
  • Beröm barnet när det lyckas bajsa eller kissa på toaletten eller i pottan men beröm med måtta. Annars kanske det vill gå på toaletten hela tiden, även när det inte behövs, bara för att få beröm.
  • Oftast är det bäst att tömma pottan när barnet inte ser på. Många barn tycker att det är obehagligt att se bajset spolas ned i toaletten. Många blir också rädda för ljudet när toaletten spolas.
  • Förvänta dig inte att barnet ska kissa på pottan när det passar dig. Oftast kan inte barnet kissa innan ni åker till affären eller på utflykten. Så säg inte: ”Vad var det jag sa, när barnet kissar på sig i affären”.
  • Var inte lat och använd blöja när ni ska ut. Barnet måste få vänja sig vid att kissa och bajsa på andra platser än hemma. Håll koll på vart närmaste toalett finns och ha alltid extra byxor och underbyxor med.
  • Försök använda kläder som är lätta att ta av och på.

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Vill du veta mer om potträning och få en större guide för barn mellan 0-18 månader så är det många som rekommenderar boken Potträning.

Dessutom har Babybjörn en stabil och bekväm potta för den som ska börja potträna. Finns i massor av färger och är överkomlig i pris. Du kan läsa mer om den här.

Annons

Annons