Amerikanska pannkakor

 

Tillagningstid ca 30 minuter. Blir ca 15 stycken á 1/2 dl.

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 3 dl filmjölk eller naturell yogurt
  • 1 msk flytande margarin eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 2 – 3 msk margarin till stekning

 

Mät upp mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Rör ner filmjölk eller yogurt, matfett och ägg. Smeten ska vara ganska tjock. Låt lite margarin bli ljusbrunt i en stekpanna. Grädda tjocka pannkakor, 1 – 2 msk smet per styck, långsamt på medelvärme. Vänd dem när de jäst upp. Servera genast med lönnsirap eller sylt.

 

Mjölkallergiker:

Byt ut filmjölken mot havre- eller risdryck eller havrebaserad gräddersättning. Filmjölken kan i också ersättas med sojadryck eller sojayogurt, gärna smaksatt med vanilj. Använd mjölkfritt margarin eller rapsolja.

Äggallergiker:

Uteslut ägget.

Glutenallergiker:

Byt ut vetemjölet mot glutenfri mix.

 

Receptet är hämtat ur boken Mat för barn & deras föräldrar, skriven av Latifa Lindberg. Publicerat med tillstånd från bokförlaget Prisma. Foto: Bengtowe Angare