Lasagne med rostade grönsaker

 6 portioner. Tillagningstid 1 ½ tim.

  • 2 rödlökar, grovt hackade
  • 2 morötter, skivade
  • 2 gula paprikor, urkärnade och strimlade
  • 2 röda paprikor, urkärnade och strimlade
  • 2 zucchini, delade på längden och sen skivade
  • 1 aubergine, i 1 cm stora tärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 gr krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 tsk färsk rosmarin, hackad
  • Cirka 9 lasagneplattor (använd förkokta)
  • 4 msk olivolja
  • Salt och peppar

Sås:

  • 2 msk flytande margarin eller smält smör
  • ¾ dl vetemjöl
  • 7 – 8 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl riven ost

 

Lägg grönsakerna i en långpanna. Häll på olivoljan, tillsätt rosmarinet och vitlöken. Salta, peppra och rör om. Rosta grönsakerna i ugnen på 225°C i cirka 35 min. Blanda runt grönsakerna några gånger under tiden.

Gör såsen under tiden som grönsakerna är i ugnen. Vispa ner mjölet i det flytande margarinet i en kastrull. Värm och vispa ner mjölken. Vispa tills det tjocknar. Blanda ner hälften av osten, salt och peppar. Låt sjuda i fem minuter men rör om med jämna mellanrum. Ta bort kastrullen från spisplattan.

Värm de krossade tomaterna och tomatpurén i en stor kastrull. Rör ner de rostade grönsakerna. Smörj en ugnsfast form. Fyll sen formen med ett lager sås, ett lager grönsaksmix och ett lager lasagneplattor. Upprepa det två gånger till. Lägg på ett sista lager sås och avsluta med att strö över resten av osten. Grädda i ugnen på 200°C cirka 30 minuter.

 

Mjölkallergiker:

Receptet innehåller mjölk.

Äggallergiker:

Använd äggfri pasta.

Glutenallergiker:

Använd glutenfri pasta och använd glutenfri mix istället för vetemjöl.