Potatis- och majsbiffar

4 portioner. Tillagningstid ca 30 – 40 minuter.

  • 5 medelstora potatisar
  • 1 liten purjolök
  • 2 – 3 msk margarin, helst flytande
  • 1 burk (350 gr) majskorn
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 msk osötad senap
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • (paprikapulver, oregano)

 

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet. Skölj och finstrimla purjon under tiden. Fräs strimlorna mjuka i lite margarin i en stekpanna. Låt majsen rinna av. Mosa potatisen i kastrullen med till exempel en potatisstöt. Blanda i purjolök, majs, ost, mjöl, salt, peppar och eventuella kryddor. Mjöla händerna och forma smeten till cirka 20 biffar. Vänd dem i mjöl så hänger de ihop bättre. Låt lite margarin bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget, 3 – 4 minuter på varje sida. Servera med till exempel blandad sallad, avacadoröra och knäckebröd.

 

Mjölkallergiker:

Receptet innehåller mjölk.

Äggallergiker:

Receptet innehåller ägg.

Glutenallergiker:

Byt ut vetemjölet mot glutenfri mix och använd glutenfri senap. Servera med glutenfritt knäckebröd.

 

Receptet är hämtat ur boken Mat för barn & deras föräldrar, skriven av Latifa Lindberg. Publicerat med tillstånd av bokförlaget Prisma. Foto: Bengtowe Angare