Bli gravid

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” saved_tabs=”all” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_text_color=”#ffffff” background_color=”#c9c9c9″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”|||5px”]
Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till produkter som vi tror du kan tycka är intressanta.
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Försöker du bli gravid? Här samlar vi tips, råd och knep för att öka dina chanser att bli gravid.
Bli gravid
Oavsett om du är ofrivilligt barnlös eller om du precis börjat försöka bli gravid är tillvägagångssätten och tipsen ungefär desamma. På den här sidan samlar vi alla råd vi kan hitta på ämnet, de viktigaste överst och de obekräftade längre ner.

Annons

Annons

Så uppstår en graviditet

För att en graviditet ska uppstå krävs det att levande spermier förs in i kvinnans slida, antingen naturligt eller genom insemination alternativt IVF. Störst chans till graviditet är det omkring kvinnans ägglossning – cirka tre dagar före till två dagar efter.

Ägglossningen är viktigaste nyckeln

För att förbättra chansen att bli gravid är det därför viktigt att du har koll på din ägglossning, eftersom det är dagarna omkring den som du har störst chans att bli gravid. Vet du inte själv när du har ägglossning kan du antingen köpa en fertilitetsmonitor/ägglossningstest eller hålla koll på din temperatur. Temperaturen sjunker ofta någon grad när du har ägglossning, dessutom blir sekretet genomskinligt och mer trådigt, samt så får många en ökad mängd flytningar.

Säkrast resultat ger dock fertilitetsmonitor/ägglossningstest. Det går då till som så att du kissar på en sticka som mäter mängden LH-hormon i kroppen, och sedan berättar om du har ägglossning eller ej. De lite mer avancerade varianterna visar även stegringen, således när du närmar dig ägglossning – vilket är bra för den som planerar IVF eller insemination.
Fertilitetsmonitorn är ägglossningstesternas Rolls Royce. För dig som försökt länge och som vill få bättre koll på din ägglossning överlag så rekommenderas den. Den lär sig när du brukar ha ägglossning och säger till när det är dags att testa.
Rekommendationen är också att du skriver upp varje månad när du har ägglossning så att du kan börja se ett mönster. Det blir då enklare att hålla koll framöver.

Öka chansen att bli gravid

Det är också av största vikt att din kropp mår bra. Undvik därför alkohol och nikotin, undvik även läkemedel med ibuprofen samt se till att dina värden och hormoner är bra. En orsak till att vissa har svårt att bli gravida är exempelvis dåliga sköldkörtelvärden, när TSH-värdet är för högt är det svårt att bli gravid och det är dessutom inte bra för barnet om du skulle bli det.
En annan orsak till försämrade möjligheter att bli gravid är endometrios. Om du levt med extremt kraftiga menssmärtor hela livet och haft svårt att bli gravid kan det vara endometrios och du bör då kolla upp detta.
Även övervikt kan ligga bakom nedsatt fertilitet, så också högt kolesterol – därför är det viktigt att träna och äta en varierad och nyttig kost.

Om du försöker bli gravid på naturlig väg är det såklart minst lika viktigt att mannen och hans spermier mår bra. Därför bör även han undvika skadliga produkter och se till att hålla kroppen i trim. Idag kan du faktiskt testa spermierna och se hur de mår med hjälp av ett så kallat spermafertilitetstest.

Nedan kommer ett antal bekräfta tips och råd som du bör följa för att öka dina chanser att bli gravid. De flesta gäller dock även den med spermier.

  • Håll en normal vikt, inte för låg och inte för hög.
  • Ät varierad kost och mycket grönsaker.
  • Se till att dina värden är bra i kroppen.
  • Rör på dig dagligen.
  • Undvik stress.
  • Ät tillskott av folsyra eftersom det är viktigt att du redan är igång och gör det om du blir gravid.
  • Även bra nivåer av järn, zink och vitaminer av olika slag så som D och E spelar in.

Obekräftade tips och råd

Många talar även om möjligheten att åka till en doktor i Grekland som sägs vara riktigt duktig på att öka chanserna för fertilitet. Läkaren heter Dr Dimitri Papanikolaou och mottagningen heter Lifeclinic.

Om du inte lyckas

Den som inte lyckas bli gravid på naturlig väg kan söka hjälp. Det krävs då att du försökt bli gravid på naturlig väg under cirka ett års tid utan att lyckas. Via sjukvården kan ni då få hjälp med en utredning där ni tar reda på den bakomliggande orsaken. Ofta finner man dock ingen bakomliggande orsak, men ni kan då ändå få testa alternativ så som IVF.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Annons

Annons