Bondbröd

Antal portioner: 2, Tillagningstid: ca 2 timmar
 

  • 5dl Vatten
  • 2 msk Olja
  • 25 gram Jäst
  • 1 msk Kummin
  • 2 tsk Salt
  • 4 dl Rågsikt
  • 9 dl Lantbrödsmjöl

Tillagning:
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt oljan. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet och kummin, salt och rågsikt. Blanda sedan i så mycket av lantbrödsmjölet att degen går lätt att arbeta med maskin eller för hand. Strö över lite mjöl när degen är smidig och blank. Låt den jäsa övertäckt i en timme.
Arbeta degen i bunken och ta sedan upp den på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den med mera mjöl. Dela degen och forma den till två knubbiga limpor. Strö lite rågsikt över bröden. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Skåra de färdigjästa bröden med en vass kniv. Skär djupt och snabbt på cirka fyra ställen.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter.
Låt dem kallna utan bakduk.