Faster Berthas kanelbullar

 Cirka 15 bullar. Tillagningstid cirka 2 tim.

Annons

Annons

Till degen:

  • 50 gr smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 gr jäst
  • 1/2 dl socker
  • 2 nypor salt
  • 7 dl vetemjöl
  • ½ tsk kardemumma

Till fyllningen:

  • 25 gr smör (rumsvarmt)
  • 1 äpple
  • 1 msk socker
  • 1 1/2 tsk kanel

Till garnering:

  • 1 ägg
  • Ev 1 msk hackad sötmandel

Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm tills det är fingervarmt, 37ºC. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och kardemumma. Rör väl. Tillsätt mjölet men spara lite till utkavlingen. Arbeta degen blank och smidig. Den är färdig när den släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i 30 – 40 minuter.

Arbeta samman degen och kavla ut den på ett mjölat bord. Kavla den rektangulär tills den är cirka 40 x 20 centimeter stor och cirka 1 cm tjock. Riv äpplet fint och blanda det med smör, socker och kanel i en skål. Bred blandningen ovanpå degen. Rulla sedan degen till en rulle och skär den i cirka 2 cm breda bitar. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en handduk och låt bullarna jäsa cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med vispat ägg och strö eventuellt lite hackad sötmandel ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i 250ºC, 5 – 10 minuter. Låt bullarna svalna under en handduk. Njut dem färska med ett glas kall mjölk.

 

Mjölkallergiker:

Byt ut mjölken mot havre- eller risdryck. Använd mjölkfritt margarin istället för smör.

Äggallergiker:

Pensla bullarna med vatten istället för ägg.

Glutenallergiker:

Använd glutenfri mix istället för vetemjöl.

Annons

Annons