Lantbröd

 2 limpor. Tillagningstid cirka 2 tim.

  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 25 gr jäst
  • 2 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • Cirka 9 dl dinkelvete

Värm vattnet till cirka 37ºC. Tillsätt oljan. Smula jäst i en degbunke och tillsätt lite av vätskan. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, salt och rågsikt. Blanda i lite dinkelvete i taget tills degen är blank, smidig och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa 1 timme övertäckt med en kökshandduk.

Knåda degen ett par minuter och dela den sen i två lika stora delar och forma dem till limpor. Lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 30 minuter.

Gör några snitt på ytan med en vass kniv och grädda dem i den nedre delen av ugnen i 250ºC, cirka 30 – 35 minuter.

 

Mjölkallergiker:

Receptet innehåller inte mjölk.

Äggallergiker:

Receptet innehåller inte ägg.

Glutenallergiker:

Receptet innehåller gluten.