Vörtbröd

Antal portioner: 4, Tillagningstid: ca 2,5 timme 
 

  • 4 dl Svagdricka eller porter
  • 5 dl Rågmjöl
  • 4 st Pomeransskal (hela)
  • 75 gram Margarin eller smör
  • 5 dl Mjölk
  • 75 gram Jäst
  • 2 dl Brödsirap (mörk)
  • 1/2 msk Salt
  • 1 dl Russin
  • 2 tsk Sirap
  • 1 dl Vatten
  • 1 1/2 liter Lantbrödsmjöl, ljust

Tillagning:
Värm svagdrickan eller portern till cirka 70 grader och häll den genast över rågmjölet i en degbunke. Rör till en slät deg. Täck med plastfolie. Låt degen stå i rumstemperatur till nästa dag.
Koka pomeransskalen mjuka i vatten. Skär bort det vita och hacka skalen fint.
Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm blandningen till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll jästen och resten av degspadet i bunken med den skållade rågmjölsdegen. Tillsätt sirap, salt, eventuellt russin och pomeransskal. Blanda väl och arbeta sedan i vetemjölet med maskin eller för hand till en fast deg. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Dela den i fyra delar. Rulla var del till en slät längd som passar på tvären i en smord långpanna (30×40 cm). Pensla lite smält matfett eller olja utefter brödens långsidor så går det sedan lätt att bryta isär bröden efter gräddningen. Nagga dem med en gaffel. Jäs under bakduk till nästan dubbla storleken, cirka 30 minuter.
Grädda på galler på bottnen av ugnen i 200 graders ugnsvärme i cirka en timme. Pensla bröden strax innan de är färdiga med lite sirap utrörd i lite hett vatten. Låt svalna på galler under bakduk.