Designad för att födas frisk

Det brittiska paret visste att risken var stor för att deras planerade barn skulle födas med svåra handikapp. Därför valde man att designa babyn och det lyckades. Lilla Samuel föddes helt frisk.

Annons

Annons

Det brittiska paret visste att risken var stor för att deras planerade barn skulle födas med svåra handikapp. Därför valde man att "designa" babyn och det lyckades. Lilla Samuel föddes helt frisk.

Mandy och Philip Baum har förutom Samuel två andra barn, Ben 8 år och Joe 6 år. Ben är frisk men Joe lider av tuberös skleros. Han är autistisk, har en svår cp-skada och kan inte prata. Han har också svår epilepsi med anfall varje dag.

Gentestas

Föräldrarna visste att det var 50 procents risk att deras nästa barn skulle födas med samma sjukdom. Mandy som är läkare drömde om att kunna använda den nya tekniken att "designa" en bebis. Metoden går ut på att man befruktar kvinnans ägg med mannens spermier i ett laboratorium och sen testar man vilka embryon som bär på gener med anlag för tuberös skleros. Ett friskt embryo implanteras därefter i kvinnan livmoder.

Utfördes i Belgien

Engelska läkare sa att det var för svårt men mamma Mandy hittade en klinik i Belgien som kunde hjälpa till. Embryot har nu utvecklats till nyfödde Samuel.

– Jag är fortfarande bitter över att vi bara kunde få hjälp genom att jag är läkare. Det var därför jag kunde e-mejla människor över hela världen – tills jag hittade en klinik som kunde hjälpa oss, säger Mandy.

Annons

Annons