Feta mejeriprodukter ökar chansen att bli gravid

Kvinnor som vill bli gravida bör äta och dricka mejeriprodukter med normal fetthalt och undvika mejeriprodukter med minskad fetthalt, så kallade lightprodukter.

Annons

Annons

Kvinnor som vill bli gravida bör äta och dricka mejeriprodukter med normal fetthalt och undvika mejeriprodukter med minskad fetthalt, så kallade lightprodukter.

Enligt en amerikansk studie löper kvinnor som äter mejeriprodukter med minskad fetthalt en eller flera gånger per dag större risk att drabbas av ägglossningsproblem än kvinnor som äter mejeriprodukter med normal fetthalt en eller flera gånger per dag.

I studien, som publicerats i tidskriften Human Reproduction, undersöktes nästan 19 000 kvinnor mellan 24 och 42 år som försökt bli gravida mellan 1991 och 1999. Huvudförfattaren av studien, dr Jorge Chavarro, säger samtidigt att mer studier behövs för att helt dra några slutsatser.

Han framhåller också att när kvinnorna väl blivit gravida bör de gå tillbaka till lågfettsprodukterna eftersom det är lättare att hålla de mättade fetterna på rätt nivå om man äter mejeriprodukter med lägre fetthalt.

Varför fetthalten i mejeriprodukter påverkar ägglossningen vet man inte.

– Det är möjligt att mejerifetter eller något ihop med dem, till exempel hormonerna i dräktiga kor, är det som kan påverka ägglossningen, säger dr Jorge Chavarro till Reuters.

Annons

Annons