Gratis folsyratabletter

Livsmedelsverket har beslutat att inte berika mjöl med folsyra men istället bestämt att alla kvinnor mellan 18 och 45 år ska få gratis folsyratabletter för att minska risken att de får barn med ryggmärgsbråck.

Annons

Annons

Livsmedelsverket har beslutat att alla kvinnor mellan 18 och 45 år ska få gratis folsyratabletter för att minska risken att de får barn med ryggmärgsbråck.

Folsyra är ett B-vitamin som minskar risken för att barn föds med ryggmärgsbråck eller läpp- och gomspalt, så kallad harmynthet. Det är särskilt viktigt att kvinnor får i sig tillräckligt mycket folsyra strax innan graviditeten och under graviditetens första tre månader då fostret nervsystem bildas. Därför rekommenderar Socialstyrelsen kvinnor som är gravida eller som planerar att skaffa barn 400 mikrogram folsyra per dag, genom att äta kosttillskott eller minst 500 gram frukt och grönsaker om dagen som är rika på folsyra. Vitaminet finns framför allt i frukt, grönsaker, rotfrukter och fullkornsmjöl men mycket av vitaminet går förlorat om livsmedlet hettas upp, eftersom vitaminet är känsligt för värme.

Men kostundersökningar visar att det är svårt att få i sig tillräckliga mängder folsyra enbart via kosten. I bland annat USA, Kanada och Chile har man därför valt att berika mjöl med folsyra. Livsmedelsverket meddelar nu, efter flera års utredningar, att man inte kommer att berika mjöl i Sverige med hänvisning till att man inte vet vilken långsiktig effekt det har på den allmänna befolkningen. Det finns misstankar om att det kan öka risken för cancer, särskilt bland äldre.

Professorn och barnläkaren Hugo Lagercrantz är missnöjd med Livsmedelsverkets beslut.

– Jag tycker att det är rätt svagt. Länder som Kanada, Storbritannien och USA har gått in för det här medan Sverige tror att vi kan det bättre, det tycker jag är ganska märkligt, säger han till TT.

Livsmedelsverket har istället valt att rikta in sig på den grupp för vilken folsyra är viktigast, det vill säga fertila kvinnor.

Alla kvinnor mellan 18 och 45 år kommer att få ett personligt brev med information om ryggmärgsbråck och vikten av att få i sig tillräckligt med folsyra. Med brevet kommer en talong som kan bytas ut mot folsyra för ett års förbrukning i taget. Kvinnor som använder preventivmedel behöver inte ta folsyratabletter, inte heller de som redan äter multivitamintabletter som innehåller folsyra.

Beslutet innebär åtgärder i första hand under en femårsperiod. Hugo Lagercrantz tror att beslutet kan komma att omprövas i framtiden eftersom det finns en del som tyder på att folsyra kan vara bra för vuxna, till exempel kan det ha en viss effekt mot demens och mot hjärt-kärlsjukdomar.

– Men det har inte visats riktigt. Om man visar det är jag säker på att man kommer att tillsätta folsyra.

Annons

Annons