Graviditetsproblem tecken på ohälsa

Risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar är betydligt högre bland kvinnor som haft en svår graviditet, skriver Expressen.

Annons

Annons

Unga kvinnor med graviditetskomplikationer som högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, diabetes och för tidig förlossning har högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom och därmed dö i förtid. Det visar två amerikanska studier som presenterades på en stor hjärtkongress i Atlanta.

– Graviditetsproblem, som för tidig förlossning, kan vara en signal om att något i kroppen inte är bra, säger hjärtläkaren Karin Schenck-Gustafsson, till Expressen.

Kvinnor som drabbas av graviditetskomplikationer har ofta hälsoproblem, som diabetes och högt blodtryck, sen tidigare. Det i sig kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Men även om man räknar bort dem som tidigare har haft hälsoproblem så ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 60 procent bland de som har haft en svår graviditet.

Karin Schenck-Gustafsson tycker att de som har haft graviditetsproblem måste följas upp bättre. Många som tillfälligt har haft högt blodtryck under graviditeten får tillbaka det höga blodtrycket i medelåldern.

– Här vet jag att läkarna slarvar. Kvinnorna borde kontrolleras kontinuerligt, då skulle antalet hjärtinfarkter och slaganfall minska, säger hon.

Annons

Annons