Kejsarsnitt ger lyckligare mammor

Mammor som föder med planerade kejsarsnitt är mer nöjda med sina förlossningar än mammor som föder naturligt. Det visar en kommande avhandling.

Annons

Annons

Mammor som föder med planerade kejsarsnitt är mer nöjda med sina förlossningar än mammor som föder naturligt. Det visar en kommande avhandling.

Antalet planerade kejsarsnitt fortsätter att öka. Idag är hälften av alla kejsarsnitt planerade. En stor del av de planerade snitten görs för att kvinnan själv bett om det, trots att det inte finns några medicinska orsaker. Nu visar en kommande avhandling att dessa kvinnor är mer nöjda med sin förlossning än de som föder naturligt. Bakom avhandlingen står Ingela Wiklund, barnmorska på BB Stockholm vid Danderyds sjukhus.

– De flesta som väljer planerat kejsarsnitt är oerhört nöjda med sin förlossning och ångrar sig inte, säger hon, till tidningen Ny teknik.

Alla kvinnor i studien är förstföderskor och de anger flera skäl till sin önskan om att få föda med planerat kejsarsnitt, bland annat rädsla för att tappa kontrollen, rädsla för att inte kunna hantera smärta och rädsla för att barnet ska dö.

I studien har Ingela Wiklund också undersökt kvinnornas personlighetstyp och resultatet visar att de skiljer sig från andra kvinnor på två sätt – de står inte ut med monotoni och de påverkas mindre av andras åsikter. De är också äldre, med en genomsnittsålder på 34 år, och de vill bara ha ett barn.

Enligt Ingela Wiklund faller därmed vårdens viktigaste argument mot kejsarsnitt – eventuella komplikationer vid kommande graviditeter och förlossningar.

– Jag tycker inte att det är något problem att kvinnor som kanske närmar sig 40 och behandlats mot barnlöshet vill ha kejsarsnitt. Låt dem få det, säger Ingela Wiklund, till Ny teknik.

Hon tycker däremot att vården måste bli bättre på att få unga kvinnor att känna sig trygga med naturliga förlossningar för att minska risken för komplikationer vid kommande graviditeter och förlossningar.

Annons

Annons