Kejsarsnitt utan bedövning

En 24-årig kvinna tvingades genomföra ett kejsarsnitt utan bedövning. Läkaren var för stressad för att vänta på att bedövningen skulle verka. Händelsen utspelade sig på sjukhuset i Östersund i somras, skriver Östersundsposten.

Annons

Annons

Kvinnan var inlagd för att förlossningen skulle sättas igång men då inget hände beslutade man att genomföra ett kejsarsnitt. Personalen förberedde för operationen och narkosläkaren gav kvinnan ryggbedövning. Läkaren som skulle utföra operationen ville inte vänta på att bedövningen skulle verka trots den övriga personalens protester.

– Narkosläkaren sade åt honom att vänta eftersom det tar ett litet tag innan bedövningen börjar verka, säger kvinnan till ÖP.

Läkeran sa att han inte hade tid att vänta så han satte han kniven i henne och påbörjade operationen.

– Det går inte att sätta ord på det. Jag skrek och skrek, säger hon.

När barnets far ifrågasatte ingreppet svarade läkaren bara att pappan "fick lov att vara starkare nästa gång".

– Vi har påbörjat en Lex Maria-anmälan, men jag är osäker på om den har gått iväg ännu, säger Irene Hoglert, tillförordnad verksamhetschef för område barn/kvinna på Östersunds sjukhus till Östersundsposten.

Trots att händelsen skedde juni dröjde det till oktober innan en avvikelserapport skrevs. Det gjordes inte förrän patientombudet, som kvinnan vänt sig till, tagit kontakt med ansvariga på sjukhuset.

– Kvinnan kanske inte lyfte det till personalen tidigare, säger Irene Hoglert till ÖP.

Irene Hoglert uppger att hon inte ifrågasätter kvinnans uppgifter som också styrks av övrigt sjukvårdspersonal. Det som nu ska utredas är varför operationen sattes igång innan bedövningen hunnit verka.

 – Det fanns inget som tydde på att barnet mådde dåligt och att det var därför som det skulle ske så snabbt, säger kvinnan till ÖP.

Både kvinnan och barnet mår idag bra.

Annons

Annons