Älde mammor kan få infertila döttrar

Det är välkänt att äldre kvinnor har svårare att bli med barn än yngre kvinnor. Nu påstår amerikanska forskare dessutom att äldre mödrar riskerar att få döttrar som kommer att få svårt att bli gravida när de blir vuxna.

Annons

Annons

Det är välkänt att äldre kvinnor har svårare att bli med barn än yngre kvinnor. Nu påstår amerikanska läkare dessutom att äldre mödrar riskerar att få döttrar som kommer att få svårt att bli gravida när de blir vuxna.

Kvinnor som föder barn sent riskerar att få döttrar med fertilitetsproblem, enligt en amerikansk studie. Enligt forskarna kan äldre kvinnors ägg ha defekter. Dessa defekter kan komma att visa sig långt senare. Om ett sådant ägg befruktas och det blir en flicka kan hon senare i livet få svårigheter att bli gravid.

Kvinnor med äldre mammor hade svårare att bli gravida

Studien är gjort av dr Peter Nagy som är en ledande fertilitetsexpert på Reproductive Biology Associates, en fertilitetsklinik i Atlanta, USA. Hans och hans kollegors forskningsresultat presenterades på American Society for Reproductive Medicine's årsmöte i New Orleans . I studien undersöktes 80 kvinnor under 35 år som genomgick behandling för att bli gravida. Resultatet visar att de som hade äldre mammor hade svårare att bli med barn än de som hade yngre mödrar.

– I dag är det många kvinnor som väntar med att bli mödrar och det kan få konsekvenser om 20 till 30 år. Vi kan få se ökade fertilitetsproblem i framtiden, säger Peter Nagy, till Daily Mail.

Behövs mer forskning

Han medger att enbart kvinnor som redan hade fertilitetsproblem ingick i studien och att det behövs mer forskning för att bekräfta resultatet.

Annons

Annons