Mjölksyra avslöjar förlossningstiden

Att mäta halten av mjölksyra i fostervattnet under pågående förlossning kan avslöja om det kommer att bli en långdragen förlossning eller inte. Det kan underlätta födandet och minska risken för syrebrist hos barnet.

Annons

Annons

Att mäta halten av mjölksyra i fostervattnet under pågående förlossning kan avslöja om det kommer att bli en långdragen förlossning eller inte. Det kan underlätta födandet och minska risken för syrebrist hos barnet.

I november förra året skrev BarnTotal.se om den studie som genomfördes på Södersjukhuset i Stockholm för att avgöra vilka kvinnor som sannolikt kommer att få en långdragen förlossning som slutar med akut kejsarsnitt, tång eller sugklocka. Imorgon lägger Eva Wiberg-Itzel, överläkare på förlossningskliniken på Södersjukhuset, fram sin avhandling i ämnet.

Mjölksyra i livmodern

Risken för att drabbas av en utdragen förlossning på 36 timmar eller mer är cirka 20 procent bland förstföderskor. Orsaken är att värkarbetet försvagas på grund av höga halter mjölksyra i livmodern. Det bildas när livmodern under värkarbetet drabbas av syrebrist. Mjölksyran försämrar livmoderns förmåga att dra ihop sig och stöta ut barnet och resultatet kan bli en lång förlossning.  

–Mjölksyran läcker ut i fostervattnet och blir en indikator på värksvaghet. Märkligt nog har ingen brytt sig om att titta på detta tidigare, säger hon till Svenska Dagbladet.

Diagnosmetod saknas

Enligt Eva Wiberg-Itzel fattas idag en diagnos på förlossningsklinikerna för att ta reda på vilka som eventuellt kan drabbas av en långdragen förlossning.

–Antingen kan man avbryta värkarbetet, avvakta, låta kvinnan vila och hoppas att det ska sätta igång med full styrka igen eller så kan man erbjuda kejsarsnitt, säger hon till tidningen.

Ska utvidgas

I studien har hon följt 75 förlossningar där hon mätt halten av mjölksyra i fostervattnet. Nu ska studien utvidgas till 850 kvinnor.

Eva Wiberg-Itzel har också testat två olika metoder för att mäta syrebrist hos fostret under förlossningen. Traditionellt mäter man PH-värdet i blodet, nu ska hon mäta mängden mjölksyra i barnets blod. Barnen ska sedan följas upp för att kontrollera om syrebristen resulterat i neurologiska skador. Över 3000 barn har ingått i studien.

–Ofta finns ett samband mellan en utdragen förlossning och syrebrist hos barnet. Både mamman och barnet tröttnar, säger Eva Wiberg-Itzel till SvD.

Kan leda till nya rutiner

Hon hoppas att studien kan leda till rutiner för att identifiera kvinnor som risker drabbas av en onödigt långdragen förlossning. Utdragna förlossningar ett stort problem, framför allt för den födande kvinnan men också för förlossningsklinikerna som vill ha snabb genomströmning till följd av platsbristen

Annons

Annons