Ny metod kan motverka värksvaghet

En långdragen förlossning är riskfylld för barnet och smärtsam för mamman. Idag kan sjukvården inte alltid skynda på förloppet men nu testas ett nytt svenskt preparat mot värksvaghet.

Annons

Annons

En långdragen förlossning är riskfylld för barnet och smärtsam för mamman. Idag kan sjukvården inte alltid skynda på förloppet men nu testas ett nytt svenskt preparat mot värksvaghet.

Enligt Aftonbladet skrev förlossningsläkaren Ann Hjelm Cluff i sin doktorsavhandling från 2004 att värksvaga kvinnor ofta saknar en molekyl, en så kallad proteoglykan.Den gör bland annat att vävnader i underlivet mjukas upp innan förlossningen. Molekylen bidrar också till att samordna livmoderns muskelsammandragningar under förlossningsarbetet.

Patent

Professor Gunvor Ekman-Ordeberg och hennes kollegor kom för en tid sedan på hur man kan tillverka molekylen. Metoden har patenterats och testats på en liten grupp frivilliga försökspersoner. Nästa år ska den testas på patienter med värksvaghet.

Kan finnas på förlossningskliniker om ett par år

Preparatet är tänkt att användas under själva förlossningarbetet, kanske som ett komplement till värkstimulerande dropp. Om allt går som planerat kanske medlet finns att tillgå på landets förlossningskliniker om ett par år, skriver Aftonbladet.

Annons

Annons