Nya rutiner för avnavling

Nyförlöst mamma med bebisMed dagens tidiga avnavling riskerar barnet att gå miste om viktigt blod och stamceller. Det framgår av en ny utredning. Under veckan kommer nya rutiner för avnavling att presenteras.

Annons

Annons

Med dagens tidiga avnavling riskerar barnet att gå miste om viktigt blod och stamceller. Det framgår av en ny utredning. Under veckan kommer nya rutiner för avnavling att presenteras.

Nyförlöst mamma med bebis På de allra flesta förlossningskliniker i Sverige idag klipps navelsträngen så fort som möjligt efter förlossningen. Det kan innebära att barnet går miste om viktigt blod och stamceller. Det menar en grupp läkare och barnmorskor som arbetar för att ta fram nya rutiner för avnavling. Om man istället väntar ett par tre minuter med att klippa navelsträngen överförs mer blod och viktiga stamceller till barnet.

På BB Stockholm har man redan ändrat sina rutiner och väntar några minuter innan navelsträngen klipps.

– Det man vill är att barnet dels ska få så stor blodmängd som möjligt till sig innan man avnavlar och en betydande del av blodvolymen finns i moderkakan och i navelsträngen och det andra är att barnet får viktiga stamceller som det inte får om man avnavlar tidigt. Stamceller är nyttiga för vår hälsa, både på kort och lång sikt och man tror till och med att stamceller har en reparativ funktion även senare i livet för uppkomsten av vissa typer av sjukdomar. Att de skulle förhindra att vi drabbas av vissa sjukdomar, säger Ingela Wiklund, barnmorska på BB Stockholm, till Rapport.

Om man väntar med avnavlingen tills moderkakan pumpat färdigt överförs cirka 1 dl extra blod till barnet. Det kan låta lite men det motsvarar 1 1/2-2 liter blod för en vuxen människa. Hittills har man valt att klippa navelsträngen så tidigt som möjligt för att man varit rädd för att barnet ska få för mycket blod och då utveckla en typ av gulsot som i undantagsfall kan vara farlig.

Den grupp läkare och barnmorskor som tagit fram de nya riktlinjerna pekar på internationella studier och att argumenten för att vänta några minuter väger tyngre. De nya riktlinjerna för avnavling kommer snart att presenteras.

Annons

Annons