Nytt test för säkrare förlossningar provas

På Södersjukhuset i Stockholm testas en ny teknik för att avgöra vilka kvinnor som riskerar att få en långdragen och svår förlossning som slutar med akut kejsarsnitt, tång eller sugklocka.

Annons

Annons

På Södersjukhuset i Stockholm testas en ny teknik för att avgöra vilka kvinnor som riskerar att få en långdragen och svår förlossning som slutar med akut kejsarsnitt, tång eller sugklocka.

Cirka 20 procent av alla förlossningar beräknas vara svåra och långdragna. Med den nya tekniken som just nu testas på Södersjukhuset i Stockholm kan man avgöra vilka kvinnor som sannolikt kommer att få en långdragen förlossning som slutar med akut kejsarsnitt, tång eller sugklocka. Då kan man istället erbjuda kvinnan tidigt kejsarsnitt. Det spar kvinnan onödigt lidande samtidigt som förlossningskliniken minskar sina kostnader när vårdbehovet minskar och förlossningsrummet blir ledigt snabbare.

Mäter halten av mjölksyra

Överläkare Eva Itzels forskning ligger till grund för den nya tekniken som utvecklas av Kistaföretaget Obstecare, vars verkställande direktör är hennes man Johan Itzel. Metoden går ut på att mäta halten av mjölksyra i fostervattnet redan tidigt i värkarbetet. Vid en värk uppstår syrebrist i livmoderns muskler. Då bildas mjölksyra, precis som i andra muskler. Den transporteras normalt bort när värken avtar – men hos 20 procent av kvinnorna försvinner inte mjölksyran, istället ökar den, och gör livmodern utmattad. Det innebär att värkarna inte gör någon nytta och förlossningen drar ut på tiden. Genom att fukta en sensor med fostervatten kan personalen på förlossningsavdelningen snabbt få svar på om kvinnan befinner sig i riskgruppen för en långdragen förlossning.

Ska testas i större omfattning

Utrustning har testats med gott resultat vid cirka 75 förlossningar på Södersjukhuset. Nu ska studien omfatta fler förlossningskliniker i Sverige och totalt ska fler än 1.000 personer ingå.

– Vi räknar med att kunna börja sälja produkten till sommaren, säger företagets vd Johan Itzel, till Ny teknik.

Annons

Annons