Resa som gravid kan bli dyr historia

Hemförsäkringens finstilta undantag kan kosta dig flera hundra tusen kronor om du råkar ut för en för tidig förlossning på semestern. Nästan inga försäkringar täcker graviditet efter graviditetsvecka 28, skriver Aftonbladet.

Annons

Annons

Finns ett glapp

De flesta flygbolag tillåter dig att resa upp till vecka 34 – 36 men ingen försäkring eller kreditkortsförsäkring i Aftonbladets kartläggning täcker kostnader som har med graviditet att göra efter vecka 28. Med andra ord finns det ett glapp på fyra till sex veckor och det kan i värsta fall kosta dig en förmögenhet.

Dyrt med förlossning och ambulansflyg

En okomplicerat förlossning på ett enkelt sjukhus i USA kan kosta från 150.000 kronor och uppåt. För tidigt födda har dessutom ofta dåligt utvecklade lungor vilket innebär att de inte kan flyga hem reguljärt. Då måste bebisen flygas hem med ambulansflyg. Från Thailand kan det kosta runt 700.000 kronor.

Inom EU och EES-länderna har vi rätt till samma sjukvård som medborgarna i landet men hemresa med ambulansflyg ingår ej (förutom inom Norden).

– En hemtransport med ambulansflyg inom EU kan kosta 15.000 – 400.000 kronor, beroende på vilken medicinsk utrustning som behövs, säger Markus Ljungblad, ansvarig för larmcentralen hos Europ Assistance i Stockholm, till Aftonbladet.

Nästan okänt

Nästan inga gravida som Aftonbladet varit i kontakt med känner till begränsningarna i försäkringen.

– Informationen kan ju alltid bli bättre. En idé är att öka informationen till mödravårdscentralerna. Vi ska titta på detta, säger Ulf Bäckman, informationschef på If, till Aftonbladet.

Annons

Annons