Söner kan ge mamman missfall

Förstagångsmammor som får en pojke löper större risk att få missfall i framtiden visar en ny dansk studie. Orsaken tros vara att pojkfoster utlöser en onaturlig immunreaktion i kvinnans kropp.

Annons

Annons

Förstagångsmammor som får en pojke löper större risk att få missfall i framtiden visar en ny dansk studie. Orsaken uppges vara att pojkfoster utlöser en onaturlig immunreaktion i kvinnans kropp.

Forskare på Rigshospitalet i Köpenhamn har studerat 300 mammor som som tidigare fött barn och som sen fått tre missfall.

De flesta hade först fött en pojke

– De flesta kvinnor som kommer till vår klinik söker hjälp för att de fått flera missfall i följd efter att de först har fått ett friskt barn.Vi observerade då att i de allra flesta fallen hade kvinnorna först fått en pojke, säger Henriette Svarre Nielson, doktor och ansvarig för studien på Rigshospitalet i Köpenhamn, skriver Aftonbladet.

Tre gånger så stor chans

Studien visar att kvinnor som först fött en flicka har tre gånger så stor chans att få fler barn än de som först fött en pojke.

Enligt forskarna beror det på att pojkfoster utlöser en onaturlig immunreaktion i kvinnans kropp. Henrietta Svarre Nielson tror att celler från pojkfostret överförs till mamman via moderkakan. I över 20 år kan immunreaktionen göra att kvinnan får svårt att bli gravid på nytt. I värsta fall kan den helt förhindra framtida graviditeter.

Studien presenterades nyligen på en forskarkonferens i Prag.

Annons

Annons