Utlandsfödda besöker inte mödravården lika ofta

Utlandsfödda kvinnor besöker inte mödravården i samma utsträckning som svenskfödda kvinnor. Det visar ny forskning från Malmö högskola.

Annons

Annons

Utlandsfödda kvinnor besöker inte mödravården i samma utsträckning som svenskfödda kvinnor. Det visar ny forskning från Malmö högskola.

Kvinnor från södra och östra Europa och Asien gör färre besök på mödravården än svenskfödda kvinnor. Det visar en doktorsavhandling av barnmorskan och forskaren Pernilla Ny vid Malmö högskola som undersökt Malmökvinnors mödravårdsbesök under åren 2000 till 2004.

–Vi har ett system som inte är anpassat till hela gruppen av användare. Det är inte alla förstföderskor som befinner sig i en situation där de lätt kan passa tider, ringa till telefonsvarare och prata om känsliga saker på svenska språket, säger Pernilla Ny till Svenska Dagbladet.

Vården rekommenderar att förstagångsföderskor besöker mödravården sju till nio gånger innan förlossningen. Undersökningen visar att kvinnor från östra och södra Europa och Asien i genomsnitt besöker mödravården fyra till sex gånger. De gör också sitt första besök på mödravården senare under graviditeten. Färre och senare besök ökar risken för att kvinnorna måste tas in till förlossningsavdelningen akut, vilket medför ökade risker för både mors och barns hälsa.

Undersökningen visar också att svenskfödda kvinnor som är ensamstående, omföderskor eller under 25 år besöker mödravården mer sällan.

Forskaren Pernilla Ny förordar fler dropin-tider och mer flexibilitet med tider på mödravården. Hon menar att många kvinnor går miste om sin tid för att de inte dyker upp på exakt klockslag och många ger upp i långa telefonköer.

–Dessa kvinnor dyker oftare upp oplanerat på akutmottagning när den planerade vårdens strukturer ter sig otillgängliga för dem, säger Pernilla Ny till Svenska Dagbladet.

Annons

Annons