Vanliga värktabletter kan minska fertilitet

Helt vanliga värktabletter kan göra det svårare för en kvinna att bli gravid. Trots att kunskapen om detta funnits länge är det få kvinnor som känner till det.
Värktabletter som innehåller det antiinflammatoriska ämnet ibuprofen, som till exempel Ipren, Alindrin, Treo, Eeze och Ibumetin, kan göra det svårare för en kvinna att bli med barn.
– Flera studier på försöksdjur och människor visar att tabletterna kan påverka ägglossningen och äggets förmåga att fastna och stanna i livmodern, säger Bo von Schultz, professor vid Karolinska universitetssjukhuset till SVT:s Rapport.
Det finns en liten informationstext i bipacksedeln till tabletternas förpackningar, eller på baksidan av paketet, men det är inte många av konsumenterna som är medvetna om bieffekten.
Läkare och sjukvårdspersonal som kommer i kontakt med kvinnor som vill bli gravida bör avråda dem från att ta värktabletter innehållandes ibuprofen, men de informerar många gånger inte om detta.
– Man kan säga att det är bristande information men framför allt är vi ju osäkra på hur stort det här problemet är, säger Bo von Schultz.

Annons

Annons

Annons

Annons