Överviktiga kan nekas hjälp mot barnlöshet

Brittiska läkare föreslår att kraftigt överviktiga kvinnor inte bör få behandling mot ofrivillig barnlöshet.

Annons

Annons

Brittiska läkare föreslår att kraftigt överviktiga kvinnor inte bör få behandling mot ofrivillig barnlöshet.

Förbjud kvinnor med ett BMI över 36 att få behandling mot ofrivillig barnlöshet. Så lyder rekommendationen från det brittiska fertilitetsförbundet till NHS, Storbritanniens motsvarighet till Socialstyrelsen. Det skriver Aftonbladet idag.

Förbundet förelår också att underviktiga kvinnor och kvinnor med ett BMI över 29 skulle tvingas att göra något åt sin vikt innan en fertilitetsbehandling kan påbörjas.

– Överviktiga kvinnor har lägre chans att bli gravida och högre risk att drabbas av hälsoproblem. Det vettigaste är att ta hand om viktproblemet innan man söker behandling mot ofrivillig barnlöshet, säger Richard Kennedy från det brittiska fertilitetsförbundet, skriver BBC.

Förutom att överviktiga kvinnor har lägre chans att bli gravida drabbas de i högre utsträckning av havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes. Risken för att moderkakan ska lossna är också högre. Vid förlossningen är övervikten en riskfaktor, oavsett om kvinnan föder vaginalt eller med kejsarsnitt. Det säger Claes Gottlieb till aftonbladet.se.

Claes Gottlie som är läkare vid fertilitetsmottagningen på Sophiahemmet i Stockholm och ordförande i den svenska gynekologföreningens arbets- och referensgrupp för ofrivillig barnlöshet tycker inte att ett förbud är nödvändigt.

– Något lagstiftat förbud tror jag inte behövs men däremot har vi diskuterat gemensamma riktlinjer. I dag ser det lite olika ut på olika kliniker men i praktiken behandlar vi inte kvinnor med ett BMI över 35, säger han till aftonbladet.se.

Räkna ut ditt BMI

Vikt (i kilo) Längd (i cm)

BMI =

Annons

Annons